Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

Hrvatski radnici će odlaziti u prevremenu penziju sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života– najvažnija je promena s kojom će Vlada premijera Tihomira Oreškovića izaći pred Brisel, ali i domaću javnost.

Prezentacija, koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima, pokazuje da je Vlada odlučila da prihvatiti sve tri sugestije Evropske komisije vezane uz uslove penzionisanja, navodi Večernji list.

Kako se dodaje, od iduće godine u Hrvatskoj će se ubrzati izjednačavanje radnog veka muškaraca i žena, tako što će žene svake sledeće godine raditi šest meseci duže dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima. 

“Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vek postupno rasti za šest meseci, te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina – što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada!”.

Foto: www.oslobodjenje.ba

Foto: www.oslobodjenje.ba

Tako bi žene rođene 1958. godine tek 2023. ostvarile uslove za starosnu penziju, kad napune 65 godina života, a ne 2020. kako propisuje sadašnji zakon. Svi koji su rodeni 1961. godine i kasnije, prvi uslov za prevremenu penziju steći će kada navrše 64 godine, a u starosnu će odlaziti sa 67 godina života.

“Skraćenje razdoblja u kojm se najranije može ići u prevremenu penziju sa pet na tri godine, najveći je udar na penziona prava radnika ostanu li bez posla. Nadalje, planira se i 50-postotno smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa stotinak na 50”, dodaje se u tekstu.

“Ti predlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i Socijaldemokratska partija će naći način da im se suprotstavi, jer Vlada nema osećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima”, rekao je za Večernji list bivši ministar rada Mirando Mrsić.

“Apsolutno smo protiv bilo kakvih promena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prevremenu penziju na tri godine, ako je to tačno. Evropska komisija nema ingerencija nad penzijskim pravima, a predsednik Vlade nepotrebno se ‘prostro’ pred njima i pre nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima”, kaže sindikalac Krešimir Sever. Kako dodaje, po ovome “za ista radna mesta boriće se dedovi i unuci”.

Takođe, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017., kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018., piše Večernji.

Izvor: GdeInvestirati/Večernji list
Previous Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio
Next ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

You might also like

Društvo

Slovačka će proveriti u kakvim uslovima rade radnici iz Srbije

Slovački ministar rada Jan Rihter izjavio je danas u Bratislavi da će oštrijim ciljanim kontrolama proveriti u kakvim uslovima u slovačkim fabrikama rade radnici iz Srbije zaposleni, preko posredničkih agencija.

Politika

Savet Evrope upozorio na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj

Savet Evrope upozorava da se u Hrvatskoj u dovoljnoj meri ne poštuju postojeći zakoni koji se odnose na prava manjina, a posebno se naglašavaju problemi sa kojima je suočena srpska

Društvo

Austrijanaci žele da se strani radnici vrate svojim kućama

Rezultati istraživanja u Austriji govore da sve više žitelja zahteva mere kojima bi se zaštitila domaća radna snaga na tržištu rada.