ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

Evropska centralna banka je spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata kako bi pomogla podizanju hronično niske inflacije u evrozoni, izjavio je danas predsednik te institucije Mario Draghi.

“Upravni savet će nastaviti da pomno prati evoluciju perspektiva za stabilizaciju cena i delovaće korišćenjem svih raspoloživih instrumenata u okviru svog mandata”, rekao je Draghi na konferenciji za novinare, posle odluke ECB da zadrži ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou.

Kako prenosi agencija France presse, Draghi je naveo i da će ECB u junu početi da kupuje korporativne obveznice u okviru takozvanog programa “kvantitativnog labavljenja”.

“U junu ćemo realizovati prvu operaciju naše nove serije ciljanih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO II), i pokrenućemo otkup u sklopu našeg programa otkupa obveznica iz korporativnog sektora (CSPP)”, poručio je on.

Dragi se, takođe, suprotstavio kritikama nemačkih zvaničnika, koji ECB optužuju za ultra labavu monetarnu politiku, navodeći da je ta institucija pravno nezavisna od bilo kakvog uplitanja političara.

“Poštujemo zakon, a ne političare, jer smo nezavisno telo”, kazao je.

Foto:www.s3.eu-central-1.amazonaws.com

Foto:www.s3.eu-central-1.amazonaws.com

Najnovije podsticajne mere ECB-a su, prema njegovim rečima, bile efikasne, ali je za pozitivne efekte potrebno još neko vreme.

“Naše mere deluju, one su efikasne. Samo im dajte vremena da u potpunosti pokažu svoje efekte”, naveo je šef ECB, dodajući da evropski zakonodavci moraju da daju veći doprinos podizanju privrednog rasta i hronično niske inflacije.

Upravni savet ECB-a je, kao što je očekivano, glasao danas za zadržavanje referentne kamatne stope na istorijskom minimumu od nula odsto, nakon što je u martu spustio na taj nivo.

Istovremeno, ECB je zadržala graničnu kamatnu stopu na 0,25 odsto, a kamatnu stopu na depozite na minus 0,40 odsto.

Obostrana korist od članstva Britanije u EU

Članstvo Britanije u Evropskoj uniji je od uzajamne koristi za obe strane, izjavio je Draghi, dodajući da bi potencijalni izlazak Britanije iz EU mogao imati samo ograničen uticaj na oporavak evrozone.

Evropska unija

“Učešće Britanije u Evropskoj uniji doživljavamo kao nešto što je od obostrane koristi i nastavićemo da govorimo to i narednih nedelja”, rekao je Draghi.

On je upozorio i na mogućnost kolebanja na tržištima uoči i nakon održavanja referenduma o članstvu Britanije u EU, 23. juna.

“Očekujemo nastavak tržišnih kolebanja pre referenduma, ali verovatno i posle referenduma”, kazao je Draghi, dodajući da ne želi da spekuliše u pogledu ishoda referenduma.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Hrvatska: U penziju sa 67 godina života
Next Air Serbia: Nove ponude u okviru kampanje Srećni petak

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurisala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španiji, koje uspešno privlače brojne bogate fudbalere i zabavljače.

Makroekonomija 0 Comments

Ministar finansija Srbije: Glavni zadatak je da pripremimo budžet

Glavni zadatak Vlade Srbije uoči zasedanja Borda direktora MMF-a, koji je zakazan za sredinu decembra, jeste da pripremi i odobri budžet za 2017. godinu u skladu sa parametrima dogovorenim sa

Makroekonomija 2 Comments

George Soros se kladi na pad Wall Streeta

Milijarder George Soros, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, i tako je oborio, sada se kladi na pad Wall Streeta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply