Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio

Azijska tržišta zabeležile pad, dolar oslabio

Na azijskim su berzama u petak cene akcija pale s najviših nivoa u pet i po meseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je juče dostigao najviše nivoe u pet i po meseci. U odnosu na početak nedelje, i dalje je na dobitku oko 0,5 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posledica je jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza velikih američkih kompanija.

Tako su juče cene akcija Vise, Starbucksa, Microsofta i Googleove krovne kompanije Alphabeta pale više od 4 posto.

“Globalna tržišta akcija rastu od marta kada je predsednica Feda Janet Yellen poručila da treba biti oprezan po pitanju povećanja kamata. No, za dalji uspon trebaće poboljšanje ekonomskih temelja. Razočaravajući rezultati visokotehnoloških kompanija zasigurno će zaustaviti tržište”, kaže Norihiro Fujito, analitičar u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Utehu ulagačima ne pruža ni rast cena nafte. Jutros je na londonskom tržištu cena barela porasla 1,4 posto, na 45,17 dolara, pa je od početka nedelje na dobitku 8,2 posto.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupeo 1,4 posto, na 43,78 dolara, dok je od početka nedelje ojačao 13 posto.

Od kada su u januaru potonule na najniže nivoe u 12 godina, cene nafte skočile su više od 65 posto, iako je ponuda i dalje veća od potražnje.

A na valutnim je tržištima prekinut uspon dolara, pa se jutros njegov kurs prema japanskoj valuti kreće oko 109,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,75 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, pa je cena evra porasla na 1,1305 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street pao, kompanije zabeležile slabije poslovne rezultate
Next Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

You might also like

Berza

Wall Street ojačao više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto jer ulagači veruju da će predsednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika

Svetske berze

Cena vanile snažno porasla, skuplja i od srebra

Cene vanile u protekle su dve godine snažno skočile, pa taj slatki sastojak niza proizvoda, uključujući sladoled, trenutno košta više od srebra, objavio je BBC.   

Svetske berze

Turska lira od početka godine potonula 37 odsto

Lira je u četvrtak ponovo pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode “ekonomski rat” usled okršaja između te dve saveznice iz NATO-a oko sudbine hršćanskog sveštenika kojeg je Ankara pritvorila.