Yahoo: Završen kvartal sa gubitkom od 99 miliona dolara

Yahoo: Završen kvartal sa gubitkom od 99 miliona dolara

Prihodi kompanije Yahoo pali su za skoro 12%, ali to je manji pad nego što su prognozirali analitičari pa je cena akcije porasla 1%.

Yahoo, koji je u postupku prodaje svog ključnog internet poslovanja, izvestio je o gubitku u prvom ovogodišnjem tromesečju od 99 miliona dolara, a pali su mu i prihodi. U istom razdoblju prošle godine Yahoo je poslovao s dobiti od 21,2 miliona dolara.

Prihodi te internet firme pali su u razdoblju od januara do kraja marta za 11,6 posto, na 1,08 milijardi dolara u odnosu na isto tromesečje 2015. No, taj pad bio je manji nego su očekivali analitičari te je cena akcije Yahooa porasla u trgovanju nakon zatvaranja berze na Wall Streetu za 1 posto.

“S obzirom na sve izazove s kojima je Yahoo suočen kroz smanjenje broja zaposlenih i propast planova s Alibabom, uspeti isporučiti takve rezultate je vrlo pozitivna stvar”, smatra analitičar iz firme JMP Securities Ronald Josey.

U januaru je Yahoo objavio da traži kupce za svoju osnovnu delatnost – internet poslovanje, nakon što su propali planovi da proda svoj udeo u kineskom divu internet trgovine Alibaba. Rok za slanje potencijalnih ponuda bio je ponedeljak.

pad

Verizon, YP Holdings (bivši Yellowpages.com) i privatna equity firma TGP iskazali su interes za kupovinu internet poslovanja Yahooa. Vlasnik britanskog lista Daily Mail takođe razmišlja o ponudi u saradnji s drugim strankama.

“Naš plan za 2016. je čvrst početak i nastavak fokusiranja na učinak, smanjenje troškova i poboljšanje dugoročnog rasta”, kazala je izvršna direktorka Yahooa Marissa Mayer. “Zajedno smo napravili značajan napredak prema potencijalnim strateškim alternativama za Yahoo”.

Tokom poslednjih nekoliko godina Yahoo je pokušavao držati korak s promenom okruženja u internet oglašavanju, no neki analitičari tvrde da nije uspeo ostati relevantan na mnogim svojim glavnim tržištima.

Ulagači su prilično razočarani Mayerovom nesposobnošću da napravi zaokret u poslovanju, pa je akcionar Starboard Value nedavno zatražio i promenu Upravnog odbora Yahooa.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Wall Street: Rast svetskih berzi se nastavlja
Next Steen Jakobsen: Lek nije u slabim valutama i niskim kamatnim stopama

You might also like

Kompanije

Suspendovan kineski internet trgovac Alibaba

Grupa za borbu protiv falsifikovanja saopštila je u petak da je suspendovala iz članstva kinesku kompaniju Alibaba, giganta internet prodaje.

Kompanije

Lego obeshrabruje potrošače da kupuju njihove proizvode

Poslovni uspeh najprofitabilnijeg proizvođača igračaka u svetu bio je toliko veliki da je danska kompanija učinila nešto neobično za tržište.

Banke i finansije

Kineska banka do kraja godine dobija konačnu dozvolu za rad

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će, posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, Kineska banka obaviti sve proceduralne poslove da bi krajem godine dobila konačnu dozvolu za rad i