Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je širom sveta proizvođač ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova u 11 miliona dizel vozila.

Volkswagen će isplatiti 5.000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu, preneo je u sredu nemački dnevnik Die Welt srž dogovora što ga je s američkim vlastima postigao nemački proizvođač automobila kako bi izbegao sud zbog lažiranja rezultata svojih dizel vozila na ekotestu.

Kalifornijski sudija Charles Breyer u San Francisku je nemačkom konstruktoru odredio rok do četvrtka da s američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoline postigne dogovor, pod pretnjom da će spor na leto proslediti sudu, piše nemački dnevnik u broju od četvrtka.

Prema Die Weltu tajno sklopljen dogovor ne rešava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5.000 dolara (ili 4.400 evra) za svakog vlasnika nekog od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcija automobila ostaje na teret Volskwagena.

Foto:www.barnorama.com5

Foto:www.barnorama.com5

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 miliona dizel vozila širom sveta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja vazduha u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okolinu izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je američka agencija za zaštitu okoline EPA.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima
Next Novi dolar sa likom aktivistkinje Harriet Tubman

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Mahindra ili Tata kupuju IMT

Jedna od indijskih kompanija “Mahindra” ili “Tata” kupuje Industriju mašina i traktora iz Beograda.

Kompanije 0 Comments

Fiat 500L sve manje interesantan strancima

Proizvodne linije i montažne trake u kompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija ponovo su zaustavljene.

Transport 0 Comments

Kompanija Lazard izabrana za savetnika u privatizaciji Aerodroma

Kompanija Lazard izabrana je za savetnika u privatizaciji Aerodroma Nikola Tesla, potvrđeno je dnevnom listu “Danas” u kabinetu ministarke građevinarstva i saobraćaja Zorane Mihajlović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply