Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je širom sveta proizvođač ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova u 11 miliona dizel vozila.

Volkswagen će isplatiti 5.000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu, preneo je u sredu nemački dnevnik Die Welt srž dogovora što ga je s američkim vlastima postigao nemački proizvođač automobila kako bi izbegao sud zbog lažiranja rezultata svojih dizel vozila na ekotestu.

Kalifornijski sudija Charles Breyer u San Francisku je nemačkom konstruktoru odredio rok do četvrtka da s američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoline postigne dogovor, pod pretnjom da će spor na leto proslediti sudu, piše nemački dnevnik u broju od četvrtka.

Prema Die Weltu tajno sklopljen dogovor ne rešava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5.000 dolara (ili 4.400 evra) za svakog vlasnika nekog od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcija automobila ostaje na teret Volskwagena.

Foto:www.barnorama.com5

Foto:www.barnorama.com5

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 miliona dizel vozila širom sveta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja vazduha u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okolinu izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je američka agencija za zaštitu okoline EPA.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima
Next Novi dolar sa likom aktivistkinje Harriet Tubman

You might also like

Kompanije 0 Comments

Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 odsto, što se najviše

Telekomunikacije 0 Comments

Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Pogođen visokim porezom u Luksemburgu, troškovima restrukturiranja i nepovoljnim valutnim kretanjima, britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone zabeležila je prošle godine u neto gubitak.

Facebook otvara sedište u Londonu sa 500 radnih mesta

Američki gigant društvenih mreža Facebook najavio je danas da će u Londonu 2017. godine otvoriti novo sedište i za 50 odsto povećati broj zaposlenih u Velikoj Britaniji, otvaranjem novih 500 radnih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply