Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Srbija i Luksemburg mogu unaprediti privrednu saradnju, ne samo povećanjem obima robne razmene već i kroz transfer tehnologija i inovacije. 

Privredna komora Srbije i Privredna komora Luksemburga u saradnji sa Ambasadom  Belgije u Srbiji, organizovali su konferenciju Luksemburg – Vaša nova destinacija za poslovanje u Zapadnoj Evropi i poslovne susrete privrednika u cilju intenziviranja privredne saradnje dve zemlje.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je tom prilikom da je skroman obim robne razmene Srbije i Luksemburga.

On je ukazao i na velike mogućnosti za intenzivniju privrednu saradnju.

Izvoz iz Srbije prošle godine vredeo je 10,9 miliona dolara, a uvoz  iz Luksemburga 14,7 miliona dolara. 

Sektori koji su zastupljeni u robnoj razmeni su metalski, građevinski, auto sektor i industrija nameštaja, rekao je Jovanović.

“Cilj današnje konferencije je da se međusobno upoznamo sa mogućnostima poslovanja u Luksemburgu i Srbiji i da unapredimo saradnju, ali ne samo kroz robnu razmenu već i kroz transfer tehnologija i inovacije“, istakao je savetnik predsednika PKS.

foto: axa.rs

foto: axa.rs

Unapređenje prekograničnog povezivanja srpskih firmi, prema rečima Jovanovića, jedan je od prioriteta PKS kako bi se unapredila konkurentnost sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Kao jedan od alata za ostvarivanje tog cilja Privredna komora Srbije koristi model povezivanja preko Evropske mreže preduzetništva u okviru koje je i današnja konferencija organizovana.

Ekonomski potencijal Luksemburga i mogućnosti saradnje sa srpskom privredom predstavio je direktor za međunarodnu saradnju, Privredne komore Luksemburga Jeannot Erpelding.

On je istakao da su kompanije iz Luksemburga zainteresovane da upoznaju kapacitete srpske privrede i mogućnosti poslovanja sa firmama iz Srbije.

 Na konferenciji u PKS predstavile su se kompanije iz Luksemburga -Market Connect” i „Intorel”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous EU i Google opet u ratu
Next Facebook: Korisnici će uskoro moći zarađivati novac postavljanjem postova i klipova

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Najmanje 802 milijarde dinara mimo evidencije poreznika u Srbiji

Mimo evidencije srpskih poreznika godišnje se obrne najmanje 802 milijarde dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

BDP u trećem kvartalu porastao 2,1 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,1 odsto, saopštio je Zavod za statistiku Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Makedonija: Ekonomski rast ove godine 3,2 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi predviđa da će ekonomija Makedonije u ovoj godini rasti po stopi od 3,2 odsto, a naredne od 3,4 procenata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply