ECB zadržala postojeće kamate, Draghi upozorio na moguću deflaciju u evrozoni

ECB zadržala postojeće kamate, Draghi upozorio na moguću deflaciju u evrozoni

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, ali analitičari veruju da je Draghi na konferenciji za novinare nagovestio uskoro nove podsticajne mere uprkos otporu Nemačke.

Upravni savet ECB-a je, kao što je očekivano, glasao za zadržavanje referentne kamatne stope na istorijskom minimumu od nula odsto.

Istovremeno, ECB je zadržala graničnu kamatnu stopu na 0,25 odsto, a kamatnu stopu na depozite na minus 0,40 odsto.

Foto: Mario Draghi, getty

Foto: Mario Draghi, getty

Draghi: Evrozona bi opet mogla pasti u deflaciju

Inflacija u evrozoni bi mogla ponovo u ovoj godini zabeležiti negativan smer, rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik ECB Mario Draghi i dodao da on očekuje da inflacija počne rasti krajem 2016. a brži rast inflacije da očekuje u 2017.

Draghi je upozorio da rizici po privredni rast zone evra i dalje postoje i pozvao vlade da sa svoje strane učine više za podsticanje rasta.

“Naše mere funkcionišu, one su efikasne, samo im ostavite vremena da u potpunosti daju rezultate”, rekao je Draghi, posle mesečnog sastanka upravnog odbora Banke u Frankfurtu.

On je dodao da je potrebno i da se na nivou država i na evropskom nivou donesu mere za podsticanje privrednog rasta da bi mere monetarne politike banke mogle da deluju u punoj snazi.

Politika ECB-a “jedina podržava rast” već četiri godine, rekao je on i zamerio vladama što nisu pokrenule neophodne strukturne reforme.

Ključna kamatna stopa ECB je na nuli od prošlog meseca što znači da pozajmljivanje više praktično ne košta ništa. Ali to isto znači da i štednja ne donosi skoro ništa, zbog čega je Evropsku centralnu banku oštro kritikovala Nemačka.

“Naš mandat je da pokušamo da dostignemo stabilnost cena za celu evrozonu, ne samo za Nemačku”, rekao je Draghi.

“Mi poštujemo zakon, a ne političare, pošto smo nezavisni”, rekao je šef Evropske centralne banke.

Kako bi podstakla rast privrede i sprečila deflaciju ECB je 10. marta odlučila da proširi program otkupa obveznica na 80 milijardi evra mesečno sa 60 milijardi evra. Banka je, takođe, snizila ključnu kamatnu stopu na nula odsto, a kamatnu stopu na depozite banaka u centralnoj banci na minus 0,4 odsto sa minus 0,3 odsto.

Inflacija u evrozoni je prošlog meseca iznosila nula odsto, značajno ispod zacrtanog cilja ECB od 2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Makedonija: Albanci se pridružuju protestima opozicije, EU preti sankcijama, zemlja pred rasulom
Next Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Aleksandar Vučić: 2018. biće jedna od presudnih godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras građanima Srbije Novu godinu u kojoj će, kako kaže, biti dosta izazova, ali i prilika da se uz marljiv rad popravi standard građana

Društvo 0 Comments

Republika Srpska obeležava 9. januar, Dan Republike

U Banjaluci su danas, u okviru obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, na groblju Sveti Pantelija položeni venci na spomen-obeležje poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a predsednik Srpske Milorad

Makroekonomija 0 Comments

Grčka dobija novu tranšu pomoći u iznosu od 10,3 mldr evra

Ministri finasija evrozone postigli su noćas saglasnost o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, odobrivši isplatu nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra, saopštili su noćas izvori u Evropskoj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply