Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima

Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima

Na kolegijalnim odnosima svi trebaju da rade, a to predstavlja veštinu jednaku onoj za obavljanje posla.

Dobri odnosi sa kolegama su preduslov prijatne i produktivne atmosfere na poslu, ali utiču i na odnose van radnog mesta, pokazalo je istraživanje na Oksfordu. Tim stručnjaka je uradio anketu, kao i grupne i individualne razgovore sa zaposlenima u jednoj firmi, došavši do zaključka da su kolegijalniji srećniji u privatnom životu.

Oko 40 posto ispitanika je izjavilo da se trude da budu dobre kolege, jer tako s posla odlaze bez većih briga, pa hladne glave mogu da se posvete porodici i privatnim zadovoljstvima. Većina je objasnila da ih svaka svađa u kancelariji, neprijateljski pogledi i stalno oponiranje njihovog rada “primorava” da istom merom uzvrate kolegama, ali da se onda nesvesno “svete” i bliskim ljudima.

Zaključak studije je da bi svako trebalo da radi na kolegijalnim odnosima, što predstavlja veštinu jednaku onoj za obavljanje posla. Zbog toga je važno da zaposleni krenu od sebe – da priznaju grešku koju su napravili, kad god imaju razloga pohvale kolege za rad i trud, cene ne samo svoje nego i njihovo zalaganje, drže do zadate reči i ne obećavaju ono što ne mogu da ispune.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Azijske berze: Rast indeksa se nastavlja
Next Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

You might also like

Društvo

Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Inovatori samovozećih automobila mnogo pričaju o tome koliko ljudskih radnih mesta će biti ugašeno, ali retko i šta će biti sa tolikim brojem nezaposlenih.

Lifestyle

Ingvar Kamprad: Oblačim se na buvljaku

Štedljivi milijarder Ingvar Kamprad, osnivač švedske kompanije Ikea kupuje svoju odeću na buvljaku kako bi uštedeo novac.

Društvo

Forbes: Njujork najpopularniji grad na Instagramu u 2016.

Njujork je najpopularniji grad na Instagramu u 2016. godini, sudeći prema listi koju je napravio američki magazin “Forbes”, na osnovu najčešće hashtagovanih (označavanih) gradova na ovoj društvenoj mreži.