Beogradska berza: Metalac u fokusu, nastavak silaznog trenda

Beogradska berza: Metalac u fokusu, nastavak silaznog trenda

Četvrti dan zaredom nastavljen je lagani silazni trend tržišta akcija, dok su ponovo državne obveznice donele veliki promet. Ukupna realizacija na trgovanju iznosila je 875,9 miliona RSD (7,1 milion EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,2% na 604,9 poena.

Najprometnija akcija iz indeksne korpe bio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je porastao 1,2% na 2.600 RSD uz promet od 1,9 miliona RSD. Metalac još uvek nije zakazao redovnu skupštinu akcionara na kojoj će biti doneta odluka o isplati dividende koja je prošle godine iznosila 150 RSD po akciji (dividendni prinos od 5,8%). Kompanija je nedavno saopštila da je raspodelila 15.721 sopstvenu akciju (1,54% od ukupnog broja) zaposlenima na ime stimulativnog nagrađivanja.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je ojačala za trećinu procenta na 605 RSD uz neveliki promet od 0,9 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio 2,8% na 875 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD. Mediji su danas preneli informaciju da je Vlada Srbije izabrala francusku kompaniju Lazard kao savetnika u privatizaciji Aerodroma.

Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 0,3% na 1.014 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD, dok je šećerana TE-TO (TETO) oslabila 26,9% na 2.560 RSD uz promet od 1,9 miliona RSD. Danas je okončana ponuda za preuzimanje TE-TO-a po ceni od 2.550 RSD koju je uputio novosadski Sunoko, a sutra će biti poznato koliko je malih akcionara prihvatilo ponudu ove kompanije iz sastava MK grupe. Među prometnijim papirima bio je i Messer Tehnogas (TGAS) koji je blago porastao na 8.208 RSD uz trgovanje vredno 0,4 miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od šest miliona EUR uz prinos od 0,37%, dok je obveznica serije RSO1330 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 18. aprila 2018. godine, registrovala promet od 1,06 miliona EUR.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Barack Obama u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji
Next Makedonija: Albanci se pridružuju protestima opozicije, EU preti sankcijama, zemlja pred rasulom

You might also like

Berza

Cene nafte pale skoro 3 odsto

Usporavanje globalnog privrednog rasta i pojačano snabdevanje naftom iz Nigerije i drugih zemalja izvoznika u utorak su spustili cene nafte na međunarodnim tržištima više od 2 odsto.

Svetske berze

Kineski podaci podstakli rast akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Cene akcija na vodećim berzama azijsko-pacifičkog regiona u petak su uglavnom porasle podržane makroekonomskim podacima iz Kine.

Berza

Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Godina 2015. je bila izuzetno teška za globalno tržište dijamanata. Ekonomska kriza usporila je tražnju za dijamantima širom sveta. Ali, sudeći po prometu na berzi u Antwerpenu, čini se da je