Barack Obama u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji

Barack Obama u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji

Američki predsednik Barack Obama prisustvuje današnjem samitu Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC). Glavna tema sastanka je pojačana saradnja u borbi protiv militantne organizacije “Islamska država Iraka i Levanta” (IDIL) ,saopšteno je iz Bele Kuće.

Obama s liderima Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana i Katara razgovara i o otopljavanju odnosa SAD i Irana i situaciji u regionu.

SAD su najavile slanje još 220 svojih vojnika i borbenih helikoptera u Irak kako bi pružile podršku iračkoj vojsci u preuzimanju Mosula, koji je od 2014. godine pod kontrolom IDIL-a.

Američki ministar odbrane Ashton Carter pozvao je u sredu zemlje članice Saveta za zalivsku za saradnju da se dodatno angažuju u Iraku, ne samo vojno već i politički i ekonomski.

SAD su odobrile prodaju vojne opreme zalivskim zemljama u vrednosti većoj od 33 milijarde dolara, a povećao se i broj zajedničkih patrola ratnih brodova, kao i broj zajedničkih vojnih vežbi.

Poruka nepoverenja

Američki predsednik Barak Obama doživeo je juče po dolasku u Saudijsku Arabiju neku vrstu diplomatskog ignorisanja 

 

Barack Obama u S.Arabiji

Konstanti usponi i padovi u odnosima između SAD i kraljevine, sada prolaze kroz novu fazu u kojoj je saudijska vlada ljuta zbog zakona koji je predložio američki Kongres, a koji bi, bude li prihvaćen, smatrao Saudijsku Arabiju odgovornom u nekoj meri za napade 11. septembra 2011. koje je počinila Al-Kaida.

Petnaest od 19 otmičara bili su državljani Saudijske Arabije, iako nijedna američka istraga do danas nije izvestila o dokazima da je saudijska vlada podržavala napade.

Obama je rekao da se protivi tom zakonu, jer bi on izložio SAD tužbama državljana iz drugih zemalja.

Američkom predsedniku je postalo jasno saudijsko nezadovoljstvo kada je stigao na King Khalid aerodrom, a nije ga dočekao kralj Salman, već niže plemstvo, princ Faisal bin Bandar Al Saud, guverner Rijada. navodi list.

Suprotno tome, pred Obamin dolazak, saudijska državna televizija pokazala je kralja kako lično dočekuje zvaničnike drugih zemalja.

Mustafa Alani, analitičar bezbednosti, izjavio je da saudijska odluka da ne pošalje delegaciju na visokom nivou da dočeka predsednika SAD vrlo neobična i da nosi snažnu poruku da ne postoji poverenje u Obamu.

“On će u razgovorima naići i na rukovodstvo koje nije spremno da mu veruje”, rekao je Alani.

“Odnosi između Obame i lidera zaliva su hladni. Bivši predsednik George W Bush je imao mnogo bliži, lični odnos”, rekao je Paul Salem regionalni stručnjak na Institutu za Bliski istok u izjavi za Washington Indipendent.

Američki predsednik i saudijski kralj Salman razgovarali su na dvosatnom sastanku u sredu o sukobima na Bliskom istoku, objavila je Bela kuća i prenela da je američki predsednik izrazio zabrinutost stanjem ljudskih prava u naftnoj monarhiji.

“Dvojica lidera potvrdila su historijsko prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije”, saopštila je Bela kuća.

Razgovor s 80-godišnjim kraljem Salmanom pokušaj je Bele kuće da smiri napetosti s dugogodišnjim saveznikom, prenose agencije.

Sunitske zalivske zemlje nezadovoljne su zbog nekoliko odluka Obamine vlade, od odbijanja da intervenišu u Siriji protiv režima Bashara al Assada do nuklearnih pregovora s Iranom, njihovim velikim šiitskim rivalom.

Izvor:Agencije

Previous Novi dolar sa likom aktivistkinje Harriet Tubman
Next Beogradska berza: Metalac u fokusu, nastavak silaznog trenda

You might also like

Geopolitika

Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima

Rusija je poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima, izjavio je danas portparol ukrajinskih pograničnih službi, Oleg Slobodijan.

Geopolitika

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.

Geopolitika

Erdogan tražio podršku G20?

Turska je želela da se u finalnom zaključku sastanka ministara finansija i guvernera članica G20 nađe rečenica podrške aktuelnoj vladi u Ankari nakon neuspelog pokušaja puča, ali nije uspela u