Azijske berze: Rast indeksa se nastavlja

Azijske berze: Rast indeksa se nastavlja

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u pet i po meseci, najviše zahvaljujući rastu cena nafte jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 posto, dostigavši najviši nivo u pet i po meseci.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem blagom, ali ipak rastu cena akcija na Wall Streetu treći dan zaredom.

Podršku tržištu pruža i stabilan rast cena nafte, iako je u nedelju propao pokušaj dogovora najvećih svetskih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje na postojećim nivoima.

azijske berze

Ipak, ulagači se nadaju da će se uskoro održati novi sastanak na koje bi članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela mogle dogovoriti način smanjenja jaza između ponude i potražnje.

Zasad je potražnja i dalje slaba, na što ukazuje i jučerašnji podatak o rastu zaliha nafte u SAD-u. No, kako su zalihe prošle nedelje porasle manje nego što se očekivalo, cene su nafte juče porasle oko 4 posto.

Iako su jutros pale, cene barela i dalje su veće nego što su bile juče u ovo doba.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela pala 44 centa, na 45,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 40 centi, na 43,78 dolara.

Zajedno sa cenama nafte, porasle su i cene metala i drugih sirovina, pa su jutros ojačale i akcije u rudarskom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Facebook: Korisnici će uskoro moći zarađivati novac postavljanjem postova i klipova
Next Dobri odnosi sa kolegama čine ljude srećnijima

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na putu najjačeg godišnjeg rasta od 2009.

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u mesec dana, a MSCI azijsko pacifički indeks na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2009.

Berza

Wall Street: Indeksi u blagom porastu, maloprodaja u fokusu

Na Wall Streetu u utorak ključni indeksi nisu beležili većih promena s obzirom da je odličan podatak o rastu maloprodaje u SAD-u bio zasenjen padom cena akcija maloprodajnih kompanija za uređenje domova

Berza

Srednji kurs 118,12 dinara za evro

Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1249 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).