Šta uraditi kada ste u dilemi?

Šta uraditi kada ste u dilemi?

Blokada ne mora uvek biti loša, predah je ponekad preko potreban, ali uglavnom, blokada znači nemoć i gubitak dragocenog vremena.

Bezbroj stvari u glavi, mnogo mogućih puteva, a ni jedan pokazatelj kojim od njih treba krenuti. A često se sve raščisti (ili makar krene da se bistri), čim napravite prvi korak…

Kažu da novčić može rešiti gotovo svaku binarnu dilemu… Ne zato što će doneti odluku, iako ni to nije loša opcija. Zato što ćete čim novčić poleti znati koji od dva ishoda vam je važniji. Ako se to ne desi, i ne budete mogli da se odlučite, doneće već on odluku umesto vas.

Kreativci obično nisu dobri u stvaranju nečega ni iz čega… To se, naravno, može desiti, ali to je trenutna inspiracija. Ne može se, tek tako, pokrenuti na silu. Na komandu. Ali, ako im date okvire, početnu poziciju, materijal sa kojim mogu da rade, verovatno će napraviti nešto dobro. Nekada i odlično, ali čak iako to ne bude slučaj, napraviće unapređenje trenutnog stanja. Jer kreativci dobro rešavaju konkretne probleme.

ljudi2

Materijal „za pljuvanje“

Jedan od načina da se pokrenete je da umesto da čekate genijalnu ideju, stavite na papir prvo što vam padne na pamet. Nešto što je očigledno loše, ali nešto što je prva verzija od koje se može krenuti. To nije materijal za pokazivanje, barem ne klijentu. To je materijal „za pljuvanje“, nešto što postoji samo da bi bilo unapređeno u nešto prihvatljivo, a kasnije i dobro.

Iteracija za iteracijom, i dobićete nešto zadovoljavajuće. Tada dolazi novi problem – kada je nešto dovoljno dobro?

Ali to su već slatke muke…

Lektira za „najbolje“ đake

Ukoliko stalno nailazite na ovakve probleme, i to vas opterećuje, pročitajte Šest šešira za razmišljanje, malteškog psihologa Edwarda de Bona. U ovom delu de Bono se bavi sposobnošću našeg mozga da problem sagleda iz mnoštva različitih perspektiva. Iz više pojedinačnih „prolaza“ sagledaćete situaciju, a na kraju će oni biti objedinjeni u jednu ukupnu sliku.

Osim toga, de Bono je napisao i knjigu „Lateralno mišljenje“. On kaže, Poenta razmišljanja nije zaključak, već kretanje. Tako je i skovao pojam – lateralno razmišljanje, kao način da se stavi na test konvencionalno razmišljanje – linearna analiza i proces razmišljanja korak po korak do konkretnog cilja. To je često naporan proces. Lateralno razmišljanje predstavlja drugačiji put do cilja. Skokovit i krivudav. Zvuči čudo, ali zapravo može dati odlične rezultate.

Izvor: GdeInvestirati/MojaFirma
Previous Raspisan konkurs za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju
Next Predsednik Rumunije vraća ogroman novac

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Roubiniju prete smrću jer kritikuje kriptovalute

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista, Nouriel Roubini, požalio se da je primio pretnje smrću, a da je njegova konsultantska kuća hakovana zbog njegovih negativnih stavova o kriptovalutama.

Kompanije 0 Comments

Uvodi se usluga “cash back” radi većeg korišćenja kartica

Srbije će, u narednom periodu, moći da prilikom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na

Najvažnije vesti 0 Comments

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply