Srpski proizvodi sve interesantniji Poljacima

Srpski proizvodi sve interesantniji Poljacima

U prošloj godini Srbija je zabeležila značajan rast izvoza u Poljsku, dok je u istom periodu bio primetan blaži pad uvoza iz Poljske.

To je izjavila otpravnica poslova i šef političko-ekonomskog odelenja poljske ambasade u Srbiji Hana Dalevska-Grenj, navodeći da je rast srpskog izvoza u 2015. Iznosio čak 16 odsto, dok je na drugoj strani poljski izvoz u Srbiji zabeležio blagi pad od oko 6 procenata.

“Razmena dve zemlje je sve veća, za poslednjih pet godina je više nego duplirana. 2010. je iznosila 358 miliona evra, dok je u 2014. Dostigla 836 miliona evra”, kazala je Dalevska-Grenj.

I pored toga, kaže da smatra da prostora za proširenje saradnje ima još mnogo.

Dalevska-Grenj navodi da postoji interes poljskih investitora da dođu u Srbiju, ali da uslovi poslovanja još nisudovoljno dobri, ali se popravljaju. Najviše upita ambasadi stiže, kako kaže, od kompanija iz poljoprivrednog i sektora železničkog prevoza.

Poljska bi Srbiji mogla da bude i dobar uzor u postupku pridruženja Evropskoj uniji, pogotovo njena iskustva u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, navle je otpravnica poslova.

Foto:rmgbd.net

Foto:rmgbd.net

Dalevska-Grenj je posebno istakla poljsku poljoprivredu koja je jako dobro iskoristila novac iz evropskih izvora da podigne konkurentnost tog sektora, što joj je omogućilo da bude ravnopravan igrač na tržištu.

Poljska poljoprivreda je svoju snagu pokazala, kako dodaje, i tome što je pronašla potpuno nova tržišta za proizvode nakon što je Rusija za njih zatvorila granice, kao odgovor na sankcije Zapada.

Dalevska-Grenj je navela da je Poljska izrasla u razvijenu ekonomiju zahvaljujući tome što je jako dobro iskoristila reforme iz 90-ih godina, zatim što se dosledno pridržavala fiskalne discipline, što još uvek ima sopstvenu valutu, dobro je koristila novac EU, a i veliko je tržište koje u trenucima neravnoteža može da apsorbuje određene šokove.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Dinar bez promene prema evru, ojačao u odnosu na dolar
Next Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

You might also like

Društvo

Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni

Podaci evropske statističke kancelarije pokazuju da je svaki peti nezaposleni u Evropskoj uniji u drugom tromesečju našao posao, sugerišući da je tempo zapošljavanja ponovo blago ojačao do sredine godine.

Društvo

Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe

Kina i Hong Kong su najveći centri falsifikovane robe koja se prodaje širom sveta, saopštila je Evropska policijska služba (Evropol).

Društvo

Britanija: Rekordna zaposlenost, skaču i zarade

Broj zaposlenih ljudi u Britaniji neočekivano je porastao u tri meseca zaključno sa novembrom.