Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja joj je ranije bila najveći ekonomski partner, počeo naglo da opada 2012. godine.

Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini. To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara, navodi se u dokumentu.

U isto vreme udeo u trgovini sa Evropskom unijom je povećan sa 22,3 na 34,1 odsto, ali se navodi da je primetno smanjen izvoz metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP u prvom polugodištu ove godine sa 1 na 0 odsto, ocenivši da su trgovinska ograničenja koja je uvela Rusija jedan od glavnih negativnih faktora za takva negativna kretanja.

Izvor:N1

Previous Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara
Next Na sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu postignuto nekoliko dogovora

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Predlog zakona o budžetu Srbije pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas razmatranje Predloga zakona o budžetu za 2017. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF odobrio Srbiji novi program saradnje

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji, na sednici održanoj u sredu, novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI).

Makroekonomija 0 Comments

Grčka: Primarni suficit 3,9 odsto BDP-a u 2016.

Grčka je u 2016. godini zabeležila primarni suficit od 3,9 posto proizvodnje, saopštila je državna agencija za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply