Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja joj je ranije bila najveći ekonomski partner, počeo naglo da opada 2012. godine.

Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini. To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara, navodi se u dokumentu.

U isto vreme udeo u trgovini sa Evropskom unijom je povećan sa 22,3 na 34,1 odsto, ali se navodi da je primetno smanjen izvoz metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP u prvom polugodištu ove godine sa 1 na 0 odsto, ocenivši da su trgovinska ograničenja koja je uvela Rusija jedan od glavnih negativnih faktora za takva negativna kretanja.

Izvor:N1

Previous Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara
Next Na sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu postignuto nekoliko dogovora

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ministri finansija najvećih ekonomija obećali da će dodatno stabilizovati finansijska tržišta

Ekonomije većine zemalja sveta oporavile su se od turbulencija na tržištu s početka ove godine, ali je oporavak neujednačen usled konstatnih pretnji od terorizma i iščekivanja ishoda britanskog referenduma o

Geopolitika 0 Comments

Izraelski prmijer poručio Iranu: Ne pretite nam! Mi smo tigar

Iran ne treba da preti Izraelu, jer time sebe dovodi u opasnost, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu povodom izjave iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija da Izrael neće postojati

Makroekonomija 0 Comments

S&P snizio kreditni rejting Katara

Agencija Standard&Poor′s (S&P) snizila je u sredu kreditni rejting Katara, što je najnoviji rezultat odluke grupe susednih zemalja o prekidu diplomatskih i trgovinskih odnosa s tom zemljom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply