Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja joj je ranije bila najveći ekonomski partner, počeo naglo da opada 2012. godine.

Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini. To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara, navodi se u dokumentu.

U isto vreme udeo u trgovini sa Evropskom unijom je povećan sa 22,3 na 34,1 odsto, ali se navodi da je primetno smanjen izvoz metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP u prvom polugodištu ove godine sa 1 na 0 odsto, ocenivši da su trgovinska ograničenja koja je uvela Rusija jedan od glavnih negativnih faktora za takva negativna kretanja.

Izvor:N1

Previous Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara
Next Na sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu postignuto nekoliko dogovora

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Kina: Devizne rezerve sve manje

Devizne rezerve Kine su u februaru pale za 28,75 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja i sporiji tempo pada u odnosu na veliko topljenje rezervi u januaru, javlja agencija

Kompanije 0 Comments

U budžet Srbije stiže 15,5 milijardi dinara od državnih firmi

Na ime dela dobiti iz 2016. državnu kasu očekuje značajan priliv od državnih i javnih preduzeća.

Geopolitika 0 Comments

Izrael i Saudijska Arabija pohvalile američke udare na Siriju

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua izdao je rano jutros saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply