Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja joj je ranije bila najveći ekonomski partner, počeo naglo da opada 2012. godine.

Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini. To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara, navodi se u dokumentu.

U isto vreme udeo u trgovini sa Evropskom unijom je povećan sa 22,3 na 34,1 odsto, ali se navodi da je primetno smanjen izvoz metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP u prvom polugodištu ove godine sa 1 na 0 odsto, ocenivši da su trgovinska ograničenja koja je uvela Rusija jedan od glavnih negativnih faktora za takva negativna kretanja.

Izvor:N1

Previous Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara
Next Na sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu postignuto nekoliko dogovora

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Vladimir Gligorov: Kina u Evropi nije sila kao Rusija

Svoje viđenje kineskih namera na Balkanu i u Evropi sažeo je ekonomista Vladimir Gligorov za “Novi Magazin”. Tekst prenosimo u celosti.

Geopolitika 0 Comments

Zid prema Meksiku, ponovno uspostavljanje tajnih zatvora, “bezbedne zone” u Siriji…, prvi dani vlasti Donalda Trampa

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u sredu uredbe o izgradnji zida duž granice sa Meksikom i uskraćivanju federalnih sredstava američkim gradovima koji štite ilegalne imigrante, čime je brzo počeo

Makroekonomija 0 Comments

Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Indeks potrošačkih cena, koji je glavni pokazatelj inflacije, u junu je porastao za 1,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Kineska državna kancelarija za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply