Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Prvi sastanak NATO i Rusije nakon dve godine

Najviši vojni zvaničnici NATO i Rusije će se danas sastati u Briselu po prvi put u gotovo dve godine, u pokušaju da ublaže međusobne tenzije oko područja Baltičkog mora, kao i nastavak sukoba na istoku Ukrajine.

Sastanak Saveta NATO-Rusija je prvi koji će se održati nakon što je Rusija 2014. izvršila aneksiju Krima, kad je Severnoatlantska alijansa u znak protesta praktično prekinula sve odnose sa Moskvom, prenela je agencija AFP.

U međuvremenu su se odnosi Alijanse i Rusije dodatno pogoršali zbog ruskih vazdušnih udara u Siriji, kao i zbog dva incidenta prošle nedelje između američkih i ruskih vojnih aviona iznad Baltičkog mora.

Ambasadori 28 država članica NATO će se sastati sa ruskim zvaničnicima danas u Briselu, a na sastanku će biti reči o Ukrajini, unapređenju vojne saradnje i ratu u Avganistanu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru.

“Incidenti prošle nedelje na Baltičkom moru, gde su se ruski avioni neprofesionalno i opasno približili jednom američkom brodu i avionu, naglašavaju značaj otvorenih vojnih komunikacija”, izjavio je Stoltenberg.

Predstavnik Rusije na današnjem sastanku Aleksandar Grušsko je najavio da će iskoristiti tu priliku da protestuje protiv aktivnosti Alijanse na njenim zapadnim granicama.

“Dešava se nagomilavanje vojnih snaga na području Baltičkog mora, što je sa našeg stajališta apsolutno neopravdano”, rekao je Gruško i dodao: “Odnosi NATO i Rusije su veoma loši.”

Izvor:Tanjug

Previous Srpski proizvodi sve interesantniji Poljacima
Next Ko kupuje proizvode iz sive zone, saučesnik je

You might also like

Geopolitika

Prvi kontakt vojnih zvaničnika Rusije i SAD od 2014. godine

Načelnik generalštaba ruske Armije Valerij Gerasimov razmotrio je danas sa šefom Vojnog komiteta NATO Petrom Pavelom perspektive obnove vojne saradnje, što je prvi kontakt dve strane od marta 2014. godine.

Geopolitika

Fransoa Oland i Angela Merkel razgovarali sa Putinm o krizi u Ukrajni i Siriji

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u sredu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sprovođenju primirja u Ukrajini i sirijskom pitanju uoči mirovnih pregovora u

Geopolitika

Sirija: Vladine snage povratile delove Alepa, opozicija napreduje na granici sa Turskom

Sirijske vladine snage povratile su područja u jugozapadnom delu Alepa, koji su opozicione snage zauzele početkom avgusta.