NATO i Rusija saglasni u jednom: Između dve strane postoji ogromno nepoverenje

NATO i Rusija saglasni u jednom: Između dve strane postoji ogromno nepoverenje

Prvi sastanak Saveta NATO i Rusije za poslednje dve godine pokazao je da između dve strane postoje nepremostive razlike, izjavio je danas šef NATO-a Jens Stoltenberg.

On je rekao da je na sastanku, koji je trajao 90 minuta duže od predviđenog vremena, bio prilika za “iskrenu i ozbiljanu” raspravu o situaciji u Ukrajini, pitanja vojnih aktivnosti Alijanse i Rusije, kao i o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu.

“NATO i Rusija imaju duboke i istrajne razlike u stavovima a današnji sastanak to nije promenio”, jaan je bio Stoltenberg.

Sastanak je, prema njegovim rečima, organizovan u sedištu NATO-a s ciljem da se razmene mišljenja i o drugim pitanjima kao što je unapređenje “mehanizama smanjenja rizika od vojnih aktivnosti”, prenosi AP.

Rusija ne oseća neprijatnost zbog odsustva stalnog dijaloga sa NATO-om

Za sada nema pozitivnih planova Rusije i NATO-a, a novi susret Saveta moguć je uz stvarnu zainteresovanost dve strane, rekao je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.

Gruško je dodao da je međusobno poverenje Rusije i Alijanse nemoguće bez smanjenja vojne aktivnosti NATO-a u blizini granica Rusije.

“Rusija ne oseća neprijatnost zbog odsustva stalnog dijaloga sa NATO-om zbog postojanja stalnih kontakata sa njenim državama-članicama“, izjavio je Gruško nakon zasedanja Saveta Rusija—NATO u Briselu, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, SAD su vršile pritisak na Rusiju usmerivši razarač „Donald Kuk“ ka rejonu Kaljiningrada i Rusija će preduzeti sve mere predostrožnosti za sprečavanje pokušaja upotrebe vojne sile

Prošle sedmice Amerika je optužila Moskvu da njeni avioni kruže iznad razarača američke mornarice u Baltičkom moru, ali je rusko Ministarstvo te optužbe odbacilo.

Savet NATO-Rusija je osnovan 2002. godine kao forum za konsultacije između nekadašnjih neprijatelja iz Hladnog rata, ali poslednji put su se sastali u junu 2014. godine, kada je Kremlj pripojio Krim i time pooštrio odnose sa zapadom.

NATO je takođe suspendovao saradnju sa Rusijom zbog Krima i podrške Rusije oružanom sukobu u istočnoj Ukrajini.

Izvor:Agencije
Previous Novi Sad: Nepi Real Estate kupio parcelu kod Spensa za rekordnih 3,8 milijardi dinara
Next Mitsubishi lažirao podatke potrošnje goriva, akcije kompanije pale 15 odsto

You might also like

Geopolitika

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina

Geopolitika

White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom “Beli papir” (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Među 12 prioroiteta nalazi se

Geopolitika

Irak: Bitka za Mosul – rat svih protiv svakoga

Šiitska milicija upozorila je na posledice ukoliko kurdske Pešmerge budu učestvovale u akciji oslobađanja Mosula, prenosi TV “Rudaw”, ne navodeći koje bi to posledice mogle biti.