Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Cene nafte su na međunarodnim tržištima krajem dana premašile nivo od 45 dolara za barel zahvaljujući neočekivano velikom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama šestu nedelju uzastopno.

Na londonskom je tržištu cena barela “brent” nafte porasla 3,51 odsto, na 45,45 dolara, dok je američka WTI poskupela 3,21 odsto, na 42,40 dolara po barelu.

Cene nafte su jutros oštro pale nakon okončanja štrajka zaposlenih u naftnom sektoru Kuvajta. U međuvremenu je Ministarstvo energetike (EIA) u sredu objavilo rast zaliha sirove nafte za 2,1 miliona barela, na 538,6 miliona barela u nedelji koja se završila 15. aprila, što je manje od 3,1 miliona barela koliko je objavio Američki naftni institut (API) kasno sinoć.

Podaci EIA su takođe pokazali da je ukupna američka dnevna proizvdnja nafte smanjena za 24.000 barela. To je šesta uzastopna nedelja pada proizvodnje.

Podršku cenama nafte pružaju i podaci o padu proizvodnje u Nigeriji i Iraku za oko 750.000 barela dnevno, što je otprilika polovina kvote procenjene prekomerne ponude na svetskim tržištima.

Izvor:Agencije
Previous U Bujanovcu i Preševu više birača nego stanovnika
Next Dinar u stagnaciji, NBS intervenisala na deviznom tržištu

You might also like

Berza

Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje.

Berza

John Hardy (Saxo Bank): Kako će tržište reagovati na sastanke Banke Japana i FOMC

Federalne rezerve predsednice Yellen bi najverovatnije više od bilo čega volele da odu na plaćeno odsustvo i sakriju se u pećinu.

Berza

Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu

Švedski lanac modnih kuća Hennes i Mauritz (H&M) izvestio je u četvrtak o manjoj tromesečnoj dobiti zbog teških uslova na američkom i na tržištu srednje Evrope, najavljujući ujedno lansiranje osme