Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Wall Street: Dow Jones juče po prvi put nakon devet meseci iznad 18.000 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i oporavku cena nafte cene akcija na Na Wall Streetu su u ponedeljak porasle.

Dow Jones ojačao je 0,60 posto, na 18.004 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 2.094 boda, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 4.960 bodova.

Dow Jones juče se po prvi put nakon devet meseci probio iznad psihološki važne nivoe od 18.000 bodova, a na vrednosti je dobilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Najviše su, 1,5 posto, porasle cene akcijaa u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cena nafte.

Nakon neuspešnog sastanka najvećih svetskih proizvođača nafte, koji u nedelju u Dohi nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje, juče su cene ‘crnog zlata’ prvo pale više od 5 posto.

No, nakon vesti o štrajku radnika u kuvajtskom naftnom sektoru, do kraja dana nadoknadile su sve početne gubitke.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Stoga je, na primer, cena akcije proizvođača igračaka Hasbroa skočila više od 5 posto.

S druge strane, zbog razočaravajućih finansijskih rezultata, cena akcije Netflixa potonula je 12, a IBM-a gotovo 5 posto.

Uprkos solidnom rastu berzovnih indeksa, ulagači su na oprezu, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenila samo 6,1 milijarda akcijaa, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,9 milijardi.

Ulagači su oprezni jer je u jeku sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja čini se neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 6.353 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 10.120 bodova, a pariski CAC 0,26 posto, na 4.506 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Posao iz snova za one koji prođu test ličnosti
Next Azijske berze na najvišim nivoima u pet meseci

You might also like

Berza

Beogradska berza: Preovlađuje trgovanje obveznicama, rast indeksa

Blagi oporavak tržišta akcija i veliko trgovanje državnim obveznicama obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 260,4 miliona RSD (2,1 miliona EUR), dok je indeks Belex15

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar u porastu

Na većini azijskih berzi u utorak su indeksi pali zbog pritiska na tehnološki sektor, a ulagače je na oprez navela i vest da je Severna Koreja ponovo ispalila balističku raketu.

Berza

Beogradska berza: Obveznice pogurale promet

Današnjoj odličnoj realizaciji na Beogradskoj berzi doprinelo je u velikoj meri trgovanje državnim dužničkim hartijama.