Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija je u ponedeljak prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bashara Assada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške humanitarne situacije, rekao je izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura .

De Mistura je naglasio da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog odbora za pregovore (HNK).

HNK je saopštio da više neće prisustvovati sastancima u sedištu UN u Ženevi koje je bilo domaćin nekoliko nedelja posrednih mirovnih pregovora s prekidima, čiji je cilj okončanje razornog petogodišnjeg rata.

Ipak, delegacija HNK će ostati u hotelu u Ženevi, i de Mistura je rekao da će nastaviti “tehničke” razgovore s njom telefonom ili na nekom neformalnom mestu u nadi da će se doći do plana političke tranzicije u Siriji. On je rekao da će napredak ka postizanju tog cilja proceniti u petak.

Do povlačenja opozicije s pregovora je došlo nekoliko sati pošto su sirijski opozicioni borci pokrenuli novu ofanzivu protiv vladinih snaga u velikom broju severozapadnih oblasti Sirije, optuživši ih da su one prve počele. De Mistura je rekao da očekuje da će SAD i Rusija kojima je poveren nadzor primirja, održati posebnu sednicu o tome.

Po saopštenju Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barack Obama su razgovarali o Siriji i pristali na veću koordinaciju specijalnih snaga i vojski svoje dve zemlje.

Prekid vatre se drži u većem delu Sirije, osim na severu, gde se praktično raspao.

U građanskom ratu u Siriji koji je počeo 2011. godine, poginulo je više od 250.000 ljudi, a milioni su raseljeni ili su u izbeglištvu.

Sirijska opozicija: Apsurd je nastaviti mirovne pregovore

Sirijska opoziciona koalicija u Ženevi saopštila je danas da je apsurdan nastavak mirovnih pregovora usred vladinih napada i uskraćivanja pristupa humanitarne pomoći i obustavila je svoje formalno učešće u međusirijskim pregovorima u Ženevi.

Opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) pozvao je na “ozbiljnu reviziju pregovora”, saopštivši da obustavlja učešće u pregovorima, mada ne i da ih napušta, a da je takvu odluku doneo kako bi dao vremena za reviziju, prenosi AP.

U saopštenju, koje je član opozicione delegacije Riad Agha objavio na svojoj Facebook stranici, a koju su potom objavili i drugi članovi opozicije, HNC navodi da je obustava učešća u pregovorima “šansa za sve da primene relevantnu rezoluciju UN i odgovore na glavno pitanje, a to je formiranje vladajućeg tela u kojem predsednik Bashar al-Assad neće imati ulogu”.

Izvor: Agencije
Previous Indeks sreće: Srbija na sredini lestvice
Next Posao iz snova za one koji prođu test ličnosti

You might also like

Geopolitika

Ženeva: Pregovori o miru u Siriji završeni bez rezultata, nova runda dijaloga u martu

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da su sirijska vlada i opozicija na mirovnim pregovorima postigle “okvirni dogovor” koji definiše proces političke tranzicije u skladu s

Geopolitika

Počele zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD

Južna Koreja i SAD pokrenule su danas godišnju združenu vojnu vežbu, dok je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio svojim snagama da se pripreme za “nemilosrdni udar” na neprijatelja.

Geopolitika

Libija nudi pristup moru brodovima NATO i EU u zamenu za modernizaciju flote

Libija bi mogla da dozvoli brodovima NATO-a ili Evropske unije da deluju u libijskim vodama ako ove organizacije pomognu modernizaciju brodova mornarice te zemlje.