Pad obima transakcija na globalnom tržištu nekretnina u prvom kvartalu 2016.

Pad obima transakcija na globalnom tržištu nekretnina u prvom kvartalu 2016.

Obim transakcija na globalnom tržištu nekretnina zabeležio je pad u prvom tromesečju ove godine. Međutim, u nekim regionima je nastavljen trend rasta iz 2015, pokazuju preliminarni podaci koje je prikupila kompanija Jones Lang LaSalle (JLL).

Najveći pad transakcija, 20 odsto, zabeležen je u regionu Bliskog istoka i Afrike, dok se rekordan rast beleži u Nordijskom regionu, Centralno-istočnoj Evropi i u zemljama Benelux-a.

Ukupan obim transakcija u prvom kvartalu 2016. iznosio je 128 milijardi dolara (112 milijarde evra), što je pad od 17 odsto u poređenju sa 154 milijarde dolara (135 milijardi evra) u prvom tromesečju prošle godine.

“Povišen nivo nestabilnosti na tržištima kapitala i averzija prema riziku kojoj smo bili svedoci u prvih nekoliko nedelja 2016. u kombinaciji sa činjenicom da je prvi kvartal uvek najmirniji čine da ovi rezultati izgledaju prilično slabo, kaže David Green-Morgan, direktor istraživanja globalnog tržišta u JLL. Ipak, uočavamo brzi oporavak. Tržišta su se stabilizovala, a neutrošeni kapital će verovatno biti raspoređen u narednim periodima tokom godine. Verujemo da će aktivnosti u 2016. biti na nivou prošlogodišnjih, na oko 700 milijardi dolara (615 milijardi evra), dodaje direktor JLL, kompanije koja se bavi uslugama profesionalnog savetovanja i upravljanja investicijama u oblasti nekretnina.

Preračunato u dolare, obim transakcija na evropskom tržištu nekretnina pao je za 20 odsto, na 46 milijardi dolara (40 milijardi evra), pri čemu prednjače Francuska i Velika Britanija sa padom od 30 odnosno 37 odsto. Nemačko tržište je nešto aktivnije i beleži pad od 7 odsto.

S druge strane, u prva tri meseca ove godine porastao je obim transakcija na tržištim nekretnina Skandinavije, Centralno-istočne Evrope, i regiona Benelux-a.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Skromno trgovanje, indeksi u minusu
Next Cena srebra porasla 23 odsto u ovoj godini

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Vikendice po Srbiji već za nekoliko hiljada evra

Vikendice po Srbiji nikad nisu bile jeftinije. Ponuda vikendica je velika, a kuća sa okućnicom u mirnom mestu može da se nađe i za samo par hiljada evra.

Društvo 0 Comments

Ponedeljak poslednji dan za uplatu druge rate poreza na imovinu

Bilo da ste dobili ili ne rešenje za porez, ponedeljak je poslednji rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu.

Nekretnine 0 Comments

Luksemburg: Prosečna cena stambenog kvadrata dosegla 6.093,00 evra

Tržište stambenih nekretnina u Luksemburgu ostaje dinamično i u 2017. godini, a prodajne cene odražavaju “dobro zdravlje” sektora, piše portal At Home.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply