IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u poslednjih 14 godina.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u ponedeljak, neto dobit IBM-a pala je u proteklom kvartalu oko 14 posto, na 2,01 milijardu dolara, dok je u istom lanjskom tromesečju iznosila 2,33 milijarde.

Najveća globalna uslužna tehnološka firma, s više od 350.000 zaposlenih u svetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 16 kvartala zaredom.

Već se duže vreme u restrukturiranju nastoji rešiti delova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromesečju oko 14 posto na godišnjem nivou.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih delova te 105 godina stare kompanije.

Prihodi u uslužnom i hardverskom segmentu pali su u prvom ovogodišnjem tromesečju za 4,3, odnosno 21,8 posto na godišnjem nivou.

To je razočaralo ulagače, pa je cena akcije tog tehnološkog diva u ponedeljak na Wall Streetu pala gotovo 5 posto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sve veća popularnost obveznica za dijasporu
Next Stan na Petoj Aveniji platili 2,7 miliona dolara

You might also like

Kompanije

HTC odbacuje navode o prodaji odeljenja sa telefonima Google-u

Kompanija HTC je reagovala na skore navode o potencijalnoj prodaji poslovanja sa mobilnim telefonima, gde se kao kupac pominjao Google.

Kompanije

JPMorgan Chase ubrzavno radi na odlasku iz Velike Britanije

Nakon što je pozivanjem premijerke Therese May na član 50. počeo odbrojavati dvogodišnji rok za formalni Brexit, tamošnje finansijske institucije ubrzavaju pripreme za odlazak s britanskog tržišta.

Banke i finansije

Sberbank je proglašena najvrednijim ruskim brendom

Sberbank je jedini ruski brend koji se nalazi u Top 25 najvrednijih bankarskih brendova u svetu, a shodno godišnjem rejtingu instituta Brand Finance.