Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su dosegle najviše nivoe u poslednja tri meseca podržane dobrim makroekonomskim i korporativnim podacima kao i rastom cena nafte.

Panevropski indeks Stoxx Europe 600 ojačao je 1,5 odsto, na 349,24 poena što je njegov najviši nivo od kraja januara.

Indeks londonske berze porastao je 0,82 odsto, francuski CAC 1,32 odsto. Nemački DAX ojačao je 2,27 odsto na 10349,59 poena, najviši nivo od kraja decembra nakon što su ZEW podaci pokazali snažan rast poslovnog poverenja u Nemačkoj.

Glavni italijanski berzanski indeks dobio je na vrednosti 0,49 odsto , dok je vrednost španskog IBEX-a porasla 1,01 odsto.

ZEW indeks poslovnog poverenja u Nemačkoj porastao je drugi mesec uzastopno, sa 6,9 poena u martu na 11,2 u aprilu, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali rast do 8,0 poena.

Pozitivno na berze su uticali i poslovni rezultati kompanija. Cene akcija kompanije L’Oréal porasle su 5 odsto, nakon što je francuski gigant iz oblasti kozmetike objavio rast prodaje u prvom kvartalu za 4,2 odsto.

Rio Tinto, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, objavila je rast prodaje rude gvožđa u prvom tromesečju 2016. za 11 odsto, a investitore su ohrabrili i neki pozitivni podaci iz Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Cene nafte i danas su rasle. Cena “brent” nafte porasla je 2,32 odsto, na 43,85 dolara po barelu a američke 3,07% na 41,00 dolar.

Ono što 16 globalnih proivođača nafte nisu uspeli da ostvare pre dva dana Dohi, pošlo je za rukom Kuvajtu, istina bez namere. Zbog štrajka zaposlenih u naftnom sektoru dnevna proizvodnja nafte u Kuvajtu je pala sa 2,8 miliona barela na 1,5 miliona barela, što je otprilike kvota oko koje se ne mogu složiti svetski izvoznici.

Do balansa na tržištu nafte dolazi i zbog poremećaja u proizvodnji u Nigeriji i Iraku. Zbog diverzija oružanih grupa na naftovodima, proizvodnja nafte u Nigeriji je na najnižem nivou od 2009., dok je Irak, iz istih razloga, smanjio obim proizvodnje na 4,2 miliona barela dnevno.

Izvor:Agencije
Previous Kina uvela cenovni reper za zlato izražen u juanima
Next Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

You might also like

Berza

Produktna berza: Značajan rast cene pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle je nedelje prometovano je 650 tona robe. Finansijska vrednost prometa je iznosila 15.029.250,00 dinara, saopštila je Berza.

Berza

Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Rast cena nafte za više od 6%  podstakao je u petak trgovanje na svetskim tržištima kapitala , međutim to nije bilo dovoljno da se nadoknade nedeljni gubici.

Berza

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.