Večernje novosti: Opština Vračar nije evidentirala čak 332 stana

Državna revizorskja komisija uvrdila je nepravilnosti u poslovanju opštine Vračar dok ju je vodio Branimir Kuzmanović, kada je “sakrila” čak 332 stana na toj opštini, a on tvrdi da je sve čisto, pišu danas Večernje novosti.

List prenosi da je u “češljanju poslovanja Vračara, u vreme kada je na čelu opštine bio Branimir Kuzmanović, inače generalni sekretar DS, DRI utvdila niz nepravilnosti, od kojih je jedna od najvećih neadekvatna evidencija čak 14.350 kvadrata stambenog prostora, čija je vrednost procenjena na više od milijardu i po dinara”.

Protiv Kuzmanovića se, kako navodi list, trenutno pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu vodi postupak zbog sumnje da je 2012. probio budžet za više od dva i po miliona dinara.

Upravo za tu godinu, DRI je sačinila svoj izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja gradske opštine Vračar, objavljenog na više od 100 strana.

“Tada je, između ostalog, utvrđeno da nije evidentirana ni 31 graža, površine 1.380 kvadrata u vrednosti od 223,3 miliona dinara, kao ni 28 kioska, procenjenih na 4,3 miliona dinara. U poslovnim knjigama nije bilo ni potraživanja po osnovu otkupa stanova u iznosu od 38,2 miliona dinara”, navode Večernje novosti.

Kuzmanović, u izjavi tom listu, kazao de je sve čisto i da je reč o stanovima iz otkupa iz devedesetih.

“Mnogi od tih stanova su dati u vreme kada su socijalisti bili na vlasti. Ima državnih stanova koji nisu otkupljeni od 30 ili 50 maraka, već su ljudi tražili da ih plate na rate. Opština ih tada nije evidentrirala. DRI je to navela kao primedbu i, posle 20 godina, oni su uvedeni u evidenciju. Sve nevedene primedbe smo otklonili i najvećim delom u Odazivnom izveštaju obavestili o tome DRI”, rekao je bivši predsednik opštine Vračar.

Generalni državni revizor Radosav Sretenović, u pisanom odgovoru koji objavljuju Novosti, objašnjava da je opština Vračar, u odazivnom izveštaju na primedbe, krajem 2014, navela da su utvrđene nepravilnosti u toku otklanjanja.

Oni su naveli da je izvršen vanredni popis 421 stana iz evidencije odeljenja za imovinsko pravne i stambene poslove GO Vračar, dok se 332 stana javljaju kao podatak dobije od JP “Gradsko stambeno” i to sa stanjem na dan 31 decembar 2013.

“Prema izveštaju popisne komisije, nespornih stanova je 149, a spornih 271. Prilikom obilaska 272 sporna stana, komisija je konstatovala razne situacije poput nepostojanja stana na terenu- srušeni, pogrešno obeleženi, netačno locirani, zatim postojanje stanova različitih površina i struktura u odnosu na spisak, otkupa od nevlasnika, izvedenih građevinskih radova nadogradnje, pripajanja, brisanja iz stambenog fonda”, naveo je Sretenović.

On dodaje i da su iz Odeljenja za imovinsko – pravne i stambene poslove Vračara, u julu 2014, dobili informaciju da je utvrđeno da je 57 stanova prodato od nevlasnika i da su za navedene stanove uputili dopise odgovarajućim institucijama. Iz uprave Vračara takođe su tada poručili da je u međuvremenu izvršen popis i evidentiranje spornih garaža i kioska u poslovne knjige GO Vračar.

“S obzrom na to da DRI od tada do danas nije vršila reviziju finansijskih izveštaja GO Vračar, nemamo dalja saznanja vezano za sprovođenje naših preporuka”, kaže Sretenović.

Izvor:Tanjug/Novosti.rs

Previous baner 1
Next Evropa: Jeftini automobili zbog velikih popusta

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Kvadrat u centru Hong Konga košta 25.830 evra

Kompanija “Numbeo”, čije podatke i analize koriste Forbes, BBC i New York Times, prati, između ostalog, i cene nekretnina u celom svetu, posebno u centrima gradova.

Nekretnine 0 Comments

Najskuplji stan na svetu sa velikom manom

Verovatno najskuplji stan na svetu nalazi se u ulici Barton 114 u Sidneju, u kojem postoji jedna ogromna mana.

Nekretnine 1Comments

Skok cena stanova, u Beogradu kvadratni metar 2.200 evra

Cene u novogradnji koje su enormno visoke bez obzira na lokaciju doprinele su da je prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu dostigla neverovatnih 2.200 evra, rekla je stručnjak za nekretnine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply