U poreskim oazama sakriveno skoro 1.400 milijardi dolara američkih kompanija

U poreskim oazama sakriveno skoro 1.400 milijardi dolara američkih kompanija

Američki ogranak neprofitne organizacije Oxfam podneo je izveštaj o velikim dobicima koje 50 najvećih američkih kompanija drži u inostranstvu, delom i zbog velikih poreza koje bi po vlastitim navodima bile obvezne plaćati kada bi repatrirale dobit u SAD.

Američki korporativni divovi poput Applea i General Electrica sakrili su gotovo 1.400 milijardi dolara u desecima inostranih poreznih oaza, lišavajući SAD i druge zemlje preko potrebnih poreznih prihoda, izvestio je američki ogranak neprofitne organizacije Oxfam.

Autori izveštaja izbrojali su ogromnu dobit koju 50 najvećih američkih kompanija drži u inostranstvu, delom i zbog velikih poreza koje bi po vlastitim navodima bile obvezne plaćati kada bi repatrirale dobit u SAD.

Tako General Electric u inostranstvu drži 119 milijardi dolara, Microsoft 108 milijardi dolara, Pfizer 74 milijarde a Googleva krovna kompanija Alphabet 47 milijardi dolara.

“Kada kompanije ne plaćaju primeren iznos poreza, vlade – bogate i siromašne – prisiljene su rezati usluge ili nadoknaditi manjak od radničkih porodica i malih firmi. Oboje je neprihvatljivo”, ističe u saopštenju objavljenom u četvrtak povodom objave izveštaja predsednik Oxfam America Raymond Offenheiser.

‘Velikih 50’ ostvarilo je u razdoblju od 2008. do 2014. gotovo 4.000 milijardi dolara dobiti, plaćajući porez po prosečnoj stopi od samo 26,5 posto, znatno nižoj od američkih 35 posto ali i znatno nižoj od prosečnog američkog radnika koji plaća porez na dohodak po stopi od 31,5 posto, navodi se u saopštenju.

dolar

Preko više od 1.600 filijala u poreznim oazama ujedno su u inozemstvu ‘pospremile’ preko 1.400 milijardi dolara, držeći ih daleko od poreznih vlasti.

Paralelno su u matičnim zemljama koristile državne potpore, na račun poreznih obveznika, te u posmatranom razdoblju ukupno od američkih vlasti dobile 11.200 milijardi dolara kredita, kreditnih garancija i ostalih oblika finansijske pomoći, navode autori izveštaja.

Oxfam America objavio ga je manje od dve nedelje nakon curenja dokumenata iz panamske advokatske kancelarije, pokazujući kako su otvarane hiljade anonimnih fiktivnih firmi, uključujući za mnoge bogate i moćne pojedince iz celog svijeta, u zemljama u kojima su se one mogle koristiti za izbegavanje plaćanja poreza.

“Multinacionalne korporacije koje koriste hiljade milijardi dolara državnih potpora isto izbegavaju plaćati milijarde dolara poreza”, naglašava Offenheiser u saopštenju.

“Te ogromne svote koje su velike firme spremile u porezne oaze trebaju se iskoristiti za borbu protiv siromaštva i za obnovu američke infrastrukture, a ne smeu se skrivati u offshore firmama u Panami, na Bahamima ili Kajmanskim ostrvima”, poručio je.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Hoću da investiram i zaradim. Koji je izbor?
Next MMF najavio dolazak u Atinu

You might also like

Društvo 0 Comments

U narednih 10 godina porašće potrošnja vode

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da se količine pijaće vode konstatno smanjuju i da će u narednih 10 godina potrošnja vode porasti za 58

Društvo 0 Comments

Delfini u sastavu ruske vojske

Rusko Ministarstvo odbrane kupilo je pet delfina za Centar za obuku borbenih morskih sisara u Sevastopolju.

Društvo 0 Comments

Za postavljanje frizidera za sladoled na Kalemegdanu početna cena 850.000 dinara

Javno preduzeće Beogradska tvrđava raspisalo je konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje frižidera za sladoled na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan na period od dve godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply