Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

Stručnjaci smatraju da program subvencija vlasnicima novih malih i srednjih preduzeća koji u okviru “Godine preduzetništva” počinje 20. aprila ne može da proizvede bilo kakve značajnije efekte.

Oni se slažu da u Srbiji ne postoje veliki privredni sistemi koje bi ta preduzeća opsluživala.

Bušatlija: Propašće postojeće firme

Foto: Mahmud Bušatlija, medija centar

Foto: Mahmud Bušatlija, medija centar

Da bi se male firme razvile i opstale nedostaju veliki sistemi u ulozi pokretača privrede, a toga kod nas nema, smatra konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

“Državne subvencije početnicima neće dati pozitivne rezultate, već će umesto toga dovesti do propadanja već postojećih, jer ona neće moći da izdrže konkurenciju sa novonastalim koja će država pomoći novčano”, kaže on.

“Sumnjam da će ovako najavljene subvencije pomoći oporavak ekonomije Srbije na način kako je to zamišljeno”, naglašava Bušatlija.

Savić: Ključ u oporavku velikih sistema

Foto: Ljubodrag Savić

Foto: Ljubodrag Savić

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

“To je sasvim legitimna stvar koja se primenjuje u razvijenim zemljama kao jedan vid pomoći malom biznisu. Japan je veoma uspešno razvijao takve programe. Međutim, kod nas će takav program postići male efekte, jer u Srbiji nema velikih preduzeća za koja bi MSP sektor mogao da radi”, kaže Savić.

“Veliki sistemi su nosilac privrednog razvoja svake zemlje i samo njihov izlazak na ‘zelenu granu’ garantuje poslovnu sigurnost i profit malim i srednjim preduzećima”, objašnjava Savić.

 

Izvor: Danas.rs
Previous Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade
Next Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto "bacanja para narodu iz helikoptera"

You might also like

Industrija 0 Comments

Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu

Švedski lanac modnih kuća Hennes i Mauritz (H&M) izvestio je u četvrtak o manjoj tromesečnoj dobiti zbog teških uslova na američkom i na tržištu srednje Evrope, najavljujući ujedno lansiranje osme

Banke i finansije 0 Comments

UBS: Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva niži u oktobru

Udruženje banaka Srbije objavilo je da su na kraju oktobra u Srbiji ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva iznosili oko 2.216 milijardi dinara, što je 0,8 odsto manje nego u septembru.

Najvažnije vesti 0 Comments

Italija: U obračunu sa policijom ubijen terorista iz Berlina Anis Amri u Milanu

Italijanska policija je saopštila da je ubila 24-godišnjeg teroristu iz Tunisa Anisa Amrija, osumnjičenog da je izvršilac terorističkog napada u Berlinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply