Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

Stručnjaci smatraju da program subvencija vlasnicima novih malih i srednjih preduzeća koji u okviru “Godine preduzetništva” počinje 20. aprila ne može da proizvede bilo kakve značajnije efekte.

Oni se slažu da u Srbiji ne postoje veliki privredni sistemi koje bi ta preduzeća opsluživala.

Bušatlija: Propašće postojeće firme

Foto: Mahmud Bušatlija, medija centar

Foto: Mahmud Bušatlija, medija centar

Da bi se male firme razvile i opstale nedostaju veliki sistemi u ulozi pokretača privrede, a toga kod nas nema, smatra konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

“Državne subvencije početnicima neće dati pozitivne rezultate, već će umesto toga dovesti do propadanja već postojećih, jer ona neće moći da izdrže konkurenciju sa novonastalim koja će država pomoći novčano”, kaže on.

“Sumnjam da će ovako najavljene subvencije pomoći oporavak ekonomije Srbije na način kako je to zamišljeno”, naglašava Bušatlija.

Savić: Ključ u oporavku velikih sistema

Foto: Ljubodrag Savić

Foto: Ljubodrag Savić

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

“To je sasvim legitimna stvar koja se primenjuje u razvijenim zemljama kao jedan vid pomoći malom biznisu. Japan je veoma uspešno razvijao takve programe. Međutim, kod nas će takav program postići male efekte, jer u Srbiji nema velikih preduzeća za koja bi MSP sektor mogao da radi”, kaže Savić.

“Veliki sistemi su nosilac privrednog razvoja svake zemlje i samo njihov izlazak na ‘zelenu granu’ garantuje poslovnu sigurnost i profit malim i srednjim preduzećima”, objašnjava Savić.

 

Izvor: Danas.rs
Previous Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade
Next Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto "bacanja para narodu iz helikoptera"

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Porasla cena kukuruza i soje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.722 tona robe, što je 143 odsto količinski veći promet nego prethodne nedelje.

Preduzetništvo 0 Comments

Razvojna agencija Srbije: Bespovratna sredstva za program podrške preduzetništvu

V.d. direktora RAS Željko Sertić izjavio je danas da je Razvojna agencija Srbije raspisala osam programa podrške preduzetništvu bespovratnim sredstvima u okviru kampanje “Kreiraj život”.

Makroekonomija 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Evro neće preko 122 dinara do kraja godine

Dinar je u odnosu na evro juče bio najjači od početka godine, a glavni uzroci rasta su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, rekla je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply