Reciklažom starih uređaja od zlata, srebra i bakra Apple zaradio preko 40 miliona dolara

Reciklažom starih uređaja od zlata, srebra i bakra Apple zaradio preko 40 miliona dolara

Na koje sve načine Apple zarađuje novac, može se videti iz njihovog godišnjeg ekološkog izveštaja koji se pojavio na internetu.

Pored 61 milion funti čelika, aluminijuma, stakla i drugih industrijskih materijala dobijenih od starih gedžeta, Apple je „povukao“ i 2204 funti zlata. To čini ukupno 1102 tone plemenitog metala, a sa trenutnom cenom zlata od 1230 dolara po unci, to čini čak 40 miliona dolara bogatstva koje se dobije izvučeno iz matičnih ploča i drugih komponenti odbačene elektronike.

Kako navodi The Refining Company, čak devet dolara plemenitog metala nalazi se u svakom desktop računaru, a Trevor Kil procenjuje da se u iPhone telefonu nalazi 25 do 30 mg zlata (vrednosti oko jedan dolar). Zlato se najčešće koristi u konektorima i ponekad u pinovima komponenti. Imajući vidu da Apple prodaje milione Mac, iPhone i iPad uređaja, nije ni čudo da je veliki broj odbačenih proizvoda koji ulaze u program reciklaže pravi rudnik zlata. Pored toga, Apple je zaradio i veliku svotu novca od srebra i bakra na isti način.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff
Next Engleska: Fudbalski klubovi zaradili rekordnih 3,4 milijarde funti

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?

Agrokor prodaje trgovački lanac Merkator, koji je u njegovom vlasništvu od 2014., a u pitanju je projekat monetizacije, piše slovenački siol.net.

Kompanije 0 Comments

Microsoft uložio novac u srpsko-američki startup

IT firma Frame koja ima svoj tim u Srbiji dobila je novu investiciju vrednu 16 miliona dolara, a među investitorima je i najveća softverska kompanija na svetu Microsoft, saopšteno je

Kompanije 0 Comments

Predlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom

Trgovački sud u Zagrebu primio je predlog za otvaranje stečajnog postupka nad Konzumom, glavnom kompanijom u Agrokorovoj maloprodaji, objavili su hrvatski mediji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply