Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

Vlada krši američki Ustav sprečavajući Microsoft da obavesti hiljade klijenata kako vlada traži uvid u njihove emailove i druge dokumente, ističe su u tužbi.

Microsoft Corp. je tužio američku vladu zbog prava da upozori svoje klijente kada federalna vlada gleda njihove e-mailove, što je najnoviji u nizu sukoba tehnološke industrije i Washingtona.

U tužbi, koja je podnesena u četvrtak, tvrdi se kako vlada krši američki Ustav sprečavajući Microsoft da obavesti hiljade klijenata da vlada traži uvid u njihove emailove i druge dokumente, piše Reuters.

Vlada time krši četvrti amandman koji uspostavlja pravo pojedinaca ili kompanija da znaju ako vlada uzima njihovu imovinu, ali i Microsoftovo pravo na slobodu govora koje štiti prvi amandman, piše u tužbi.

Microsoftova tužba usredsređena je na pohranjivanje podataka na udaljene servere, a ne lokalno na ličnim računarima, za što Microsoft kaže da je otvorilo novo područje gde vlada ima pristup elektronskim podacima.

Ova je tužba najnoviji sukob između tehnoloških firmi i američke vlade oko toga koliko ličnih podatake treba vladi pomoći u nadzoru.

Foto: www.flickr.com

Foto: www.flickr.com

Microsoft u tužbi navodi da je u proteklih 18 meseci dobio 5.624 zahteva od čega u 2.576 slučajeva Microsoft nije mogao objaviti da vlada kroz naloge i druge zakonske odredbe traži podatke o klijentima. Većina zahteva se odnosi na pojedince, ne i firme, i ne sadrži datum kada bi nadzor bio završen.

Microsoft i druge kompanije su pre dve godine dobile pravo da objave niz vladinih zahteva. No, ovaj slučaj ide puno dalje, tražeći da im se dopusti da obaveste pojedine kompanije i pojedince da vlada traži podatke o njima.

Od američkih kompanija se sve više traži da dokažu da štite privatnost klijenata. Ti su se zahtevi intenzivirali nakon što je Edward Snowden 2013. razotkrio da vlada rutinski kontroliše telefonsku i kompjutersku komunikaciju građana puno više nego što se mislilo. Tako Twitter npr. vodi sudski proces na sudu u Severnoj Karolini zbog javne objave vladinih zavhteva za informacijiama o korisinicima.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Danas potpisivanje ugovora za Železaru Smederevo
Next Šta kažu stručnjaci o subvencijama MSP sektoru

You might also like

Kompanije

General Motors u ozbiljnim problemima zbog Trumpovih carina

Carine na uvoz čelika i aluminijuma koje je nametnuo američki predsednik Donald Trump podižu troškove poslovanja američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) koji još uvek procenjuje posledice tih mera, kazala

IT

Alphabet usklađuje poslovanje sa odredbama Evropske komisije

Američki tehnološki gigant Alphabet, koji je kažnjen u junu sa rekordnih 2,4 milijarde EUR od strane Evropske komisije zbog favorizovanja svojih servisa za prodaju, predao je Komisiji plan regulisanja svog

Industrija

Komisija odobrila koncentraciju kompanija He Steel i “Železare Smederevo”

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju između kineske kompanije He Steel i “Železare Smederevo”, navodi se u saopštenju.