Jurij Bajec: Dolazak Kineza u Železaru mogao bi da Srbiji reši mnoge probleme

Jurij Bajec: Dolazak Kineza u Železaru mogao bi da Srbiji reši mnoge probleme

Profesor na ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec ocenio je, gostujući u Dnevniku televizije N1, da je važno što je kineski Hestil procenio da bi Železara Smederevo mogla da služi njihovom interesima.

Bajec je podsetio da je predsednik kineske kompanije izjavio da očekuje da Železara već 2017. počne da posluje sa profitom. On kaže da bi to bila dobra vest za Srbiju kojoj Železara već decenijama predstavlja problem.

Gost Dnevnika N1 smatra da dolazak Hestila predstavlja ozbiljnu promenu, jer je reč o velikom proizvođaču čelika koji ima drugačiji horizont gledanja, i da je u tom smislu važno da je procenio da bi srpska Železara mogla da služi njihovim interesima, a pritom Srbiji reši mnoge probleme, pre svega zapošljavanje i finansiranje.

Bajec kaže da je istina da dugovi i obaveze Železare ostaju državi, jer su Kinezi praktično formirali novu kompaniju koja kreće od nule. On ipak dodaje da iako taj problem ostaje Srbiji, država je bar oslobođena situacije koju je ranije imala, a to je da morala da finansira tekuću proizvodnju u Smederevu.

Kada je reč o stavu EU prema privatizaciji smederevske Železare, Bajec je rekao da Brisel ne voli da Srbija u svom pristupu Uniji daje državnu pomoć, ne samo Železari, već i drugim preduzećima koje nije uspela da privatizuje. On podseća da Srbija za te firme izdvaja preko dva odsto svog bruto društvenog proizvoda, odnosno 700 miliona evra.

Državnu pomoć, pored EU, pratiće i MMF, a Bajec kaže da veruje da su toga svesni i kineski partneri i Vlada Srbije.

Železara SmederevoUgovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisali su danas ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Budući vlasnik Železare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Grupa poseduje 37 visokih peći, medju kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne izvozi čelik iz Kine koji je jeftiniji i narušava konkurenicju na tržištu EU. Takođe, po propisima EU zabranjeno je da država pomaže čeličane.

Izvor:N1
Previous Dinar stagnira prema evru, NBS na deviznom tržištu prodala 15 miliona evra
Next Ekspanzija globalne trgovine vinom

You might also like

Industrija

Metalac: Rast prihoda od 11 odsto u prvom kvartalu 2017.

Nakon što je 2016. godinu završila sa skoro 20% rasta ukupnog prihoda, kompanija Metalac je u prvom kvartalu 2017. zabeležila skok od 11% u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanije

Drvna industrija Jelova gora prodaje imovinu

Stečajni upravnik drvne industrije i prerade nemetala Jelova gora iz Užica oglasio je prodaju nepokretne i pokretne imovine javnim prikupljanjem ponuda.

Tema dana

NBS: Devizne rezerve veće nego na kraju marta

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile oko 10,43 miilijarde evra, za 194 miliona evra više nego na kraju marta, saopštila je NBS.