Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Zbog nedovoljnog odaziva birača na italijanski referendum koji je održan u nedelju, a čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je,pokazali su prvi službeni podaci.

To je olakšanje za premijera Mattea Renzija, koji je pozvao glasače da ne izlaze na referendum, ocenivši ga nepotrebnim i štetnim za ekonomiju.

Odaziv nakon celodnevnog glasanja bio je oko 30 posto, prema preliminarnim podacima koje je objavilo Ministarstvo unurašnjih poslova, a to je znatno niže od 50 posto plus jednog glasa potrebnih da bi referendum bio validan.

Referendumsko pitanje bilo je treba li vlada zaustaviti izdavanje dozvola za offshore bušenje tj. istraživanje nalazišta nafte i plina na moru, u području do 22 kilometara od obale.

foto: blogs.ucl.ac.uk

foto: blogs.ucl.ac.uk

Već nedeljama traje rasprava između zaštitnika okoline, poslovnog sveta i vlade, oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama smeštenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od italijanskih plaža.

Očekuje se da će neuspeh referenduma omogućiti naftnim firmama, prvenstveno italijanskoj energetskoj firmii Eni da koristi bušotine do njihovih iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u januaru.

Da je na referendumu izglasano “da”, to bi značilo ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja, zavisno od lokacije, ističe između 2018. i 2034. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto "bacanja para narodu iz helikoptera"
Next Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Apollo počinje dubinski pregled Gorenjske banke

Američki fond Apollo počinje dubinski pregled Gorenjske banke, prenosi ljubljansko „Delo“.

Kompanije 0 Comments

Gubitak Etihada 1,87 milijardi dolara

Aviokompanija Etihad objavila je poslovne rezultate u 2016. godini po kojima beleži gubitak od 1,87 milijardi dolara, objavio je Bloomberg.

Kompanije 0 Comments

Duvanska industrija Bujanovac na prodaji za 2 miliona evra

Ministarstvo privrede Srbije je oglasilo prodaju Duvanske industrije Bujanovac (DIB) po početnoj ceni od oko 2,06 miliona evra, a otvaranje ponuda biće 2. septembra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply