Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Italijanski referendum protiv offshore platformi je propao

Zbog nedovoljnog odaziva birača na italijanski referendum koji je održan u nedelju, a čiji je cilj bio zaustavljanje offshore industrije nafte i plina u neposrednoj blizini obale, propao je,pokazali su prvi službeni podaci.

To je olakšanje za premijera Mattea Renzija, koji je pozvao glasače da ne izlaze na referendum, ocenivši ga nepotrebnim i štetnim za ekonomiju.

Odaziv nakon celodnevnog glasanja bio je oko 30 posto, prema preliminarnim podacima koje je objavilo Ministarstvo unurašnjih poslova, a to je znatno niže od 50 posto plus jednog glasa potrebnih da bi referendum bio validan.

Referendumsko pitanje bilo je treba li vlada zaustaviti izdavanje dozvola za offshore bušenje tj. istraživanje nalazišta nafte i plina na moru, u području do 22 kilometara od obale.

foto: blogs.ucl.ac.uk

foto: blogs.ucl.ac.uk

Već nedeljama traje rasprava između zaštitnika okoline, poslovnog sveta i vlade, oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama smeštenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od italijanskih plaža.

Očekuje se da će neuspeh referenduma omogućiti naftnim firmama, prvenstveno italijanskoj energetskoj firmii Eni da koristi bušotine do njihovih iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u januaru.

Da je na referendumu izglasano “da”, to bi značilo ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja, zavisno od lokacije, ističe između 2018. i 2034. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto "bacanja para narodu iz helikoptera"
Next Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

You might also like

IT

Apple preuzeo Lattice Data, akvizacija vredna 200 miliona dolara

Kompanija Apple je ove nedelje izvršila još jednu akviziciju.

Energetika i naftna industrija

Pokrajinski budžet gubi 145 miliona dinara godišnje gašenjem Elektrovojvodine

Budžet AP Vojvodine zbog gašenja Elektrovojvodine oštećen je godišnje za 143 miliona dinara.

Kompanije

Daimler nema proizvod za takmičenje sa Tesla Motorsom

Iako nemački proizvođač automobila Daimler ima u svojoj ponudi vrhunska vozila, oštra konkurencija iz Silicijumske doline nudi nešto više. Teslin Model 3 za masovno tržište poslednji je u nizu koji