Evropske berze: Glavni indeksi u zelenom, cene nafte se oporavile

Evropske berze: Glavni indeksi u zelenom, cene nafte se oporavile

Neuspeh dogovora izvoznika nafte u Dohi o ograničavanju proizvodnje nije iznenadio investitore na globalnim tržištima kapitala. Nakon početnih gubitaka, glavni indeksi na evropskim berzama su se tokom dana oporavili i prvi trgovački dan ove nedelje zatvorili u pozitivnoj teritoriji.

Glavni indeks nemačke berze DAX u ponedeljak je dobio na vrednosti 68,74 popena, odnosno 0,68 odsto. Francuski CAC40 je ojačao 0,26 odsto a londonski FTSE100 0,15 odsto.

Indeks italijanske berze FTSE MIB porastao je 0,55 odsto, dok je španski IBEX35 zatvorio na 8881,60 poena što je za 0,35 odsto više u odnosu na petak.

Nakon što juče u glavnom gradu Katara nije postignut dogovor između 16 proizvođača nafte o ograničavanju proizvodnje tog energenta jer je Saudijska Arabija insistirala da u sporazumu učestvuju sve zemlje OPEC-a, uključujući Iran, koji je nekoliko puta ponovio da neće zamrzavati proizvodnju dok ne dostigne nivo pre sankcija, cene nafte su pale za skoro 7 odsto. Međutim tokom dana cene su se stabilizovale.

Na londonskom je tržištu cena barela na zatvaranju tržišta iznosila 42,74 dolara što je pojeftinjenje za 1,1 dolar odnosno 2,5 odsto u odnosu na prethodno trgovanje. Američka WTI nafta je pala 1,16 odsto i trguje se po ceni 39,89 dolara za barel.

“Pitam se šta bi eventualni dogovor o zamrzavanju nivoa proizvodnje suštinski promenio, jer kako reče omanski ministar za energetiku, mnogi proizvođači nafte, izuzev Irana, već su na vrhuncu svojih proizvodnih kapaciteta. Dogovor o zamrzavanju proizvodnje na sadašnjim nivoima ne bi pomogao da se značajno brže smanji ponuda na tržištu”, napisao je u zabelešci Fawad Razaqzada, analitičar u Forex.com.

Izvor:Agencije

Previous Beogradska berza: Skroman promet, Impol iz Sevojna porastao 9,3 odsto
Next Beogradski sajam zapošljavanja: Prijave na ponuđena radna mesta mogu se uputiti i sutra preko web-stranice NSZ

You might also like

Berza

Produktna berza: Nastavak pada cena, uvoz zrna soje

Na organizovanom robnoberzanskom tržištu nastavljaju se negativni cenovni trendovi drugu nedelju za redom.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 4,225 tone robe, što je oko 122 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Svetske berze

Azijske berze: Dobri podaci o zaposlenosti u SAD-u podigli indekse

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta nakon dobrih pokazatelja s tržišta rada, dok su cene nafte pale na najniže nivoe u tri i po