Evropa: Jeftini automobili zbog velikih popusta

Evropa: Jeftini automobili zbog velikih popusta

U martu je u Evropi prodaja automobila porasla za 5,7 odsto, zahvaljujući popustima i drugim podsticajima.

Prodaja ključnih brendova Volkswagena nastavila je da pada zbog skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova.

Gotovo svaka evropska država je prošlog meseca evidentirala rast prodaje, iako je bilo manje dana za trgovanje u odnosu na prošlu godinu kada je Uskrs pao u aprilu, pokazali su danas objavljeni podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prenosi agencija Reuters.

Italija je ostvarila najveću stopu rasta, uz skok tražnje od 17,4 odsto, a za njom sledi Francuska, gde je prodaja porasla za 7,5 odsto.

U Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu automobila, zabeležen je neznatan pad prodaje, a u Španiji pad od 0,7 odsto.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Registracija automobila u Evropi porasla je u martu na 1,745 miliona automobila sa 1,652 iz prošle godine, prema podacima Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu.

Prema podacima ACEA, prodaja VW-ovih brendova, izuzev Audija i Porschea, pala je za 1,6 odsto u martu.

Prodaja Peugeota je porasla za 2,0 odsto, Forda za 0,6 odsto, a General motorsa za 6,4 odsto.

Reč je o 31. uzastopnom mesecu rasta prodaje automobila u EU, koja se sada približila nivou iz 2007. godine, kratko pre izbijanja ekonomske krize koja je snažno pogodila automobilsku industriju, navodi ACEA.

Niske cene nafte i jeftini krediti pomogli su podsticanju tražnje širom Evrope, ocenila je revizorsko-konsultantska kuća Prajs voterhaus kupers (PWC).

“Popusti i drugi podsticaji zadržali su se na visokom nivou, najvišem u proteklih pet godina”, izjavio je analitičar banke “JP Morgan Chase”, Hose Asumendi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Večernje novosti: Opština Vračar nije evidentirala čak 332 stana
Next Jelena Jovanović: Malo bi bilo da školujemo i 10 puta više programera

You might also like

Politika

Skupština Venecuele glasala protiv predsednika Madura

Skupština Venecuele u kojoj opozicija ima većinu, glasala je u ponedeljak protiv predsednika Nicolasa Madura zbog “kršenja dužnosti”, odnosno zbog odgovornosti za “krizu bez premca” u kojoj je ta zemlja.

Društvo

Ovo su najbezbednije države na svetu

Prema indeksu globalnog terorizma Instituta za ekonomiju i mir, 97 odsto terorističkih napada u poslednjih 15 godina dogodilo se u zemljama koje ne pripadaju Zapadu.

Društvo

Svetska banka: Još krupnih zadataka pred Srbijom

Srbija je protekle godine menjala zakone i sprovela 28 reformi, a rezultat su bolji uslovi poslovanja i četiri mesta bolja pozicija na rang listi 190 zemalja sveta po lakoći poslovanja