Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice države Dilme Rousseff, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara čiji je Brazil domaćin u avgustu.

Nakon što je opozicija lako premašila dvotrećinsku većinu glasova potrebnih za usvajanje predloga opoziva Ruseffove, koji će se uskoro naći na glasanju u Senatu, u Sao Paolu i Rio de Žaneiru su u znak slavlja priređeni vatrometi, preneo je Rojters.

Nakon trodnevne maratonske debate, kad je predlog opoziva dobio odlučujući 342. glas, poslanici su tog kolegu poneli na ramenima u oduševljenju.

Konačni rezultat glasanja je bio 367 glasova za opoziv, 137 protiv, dok je sedam poslanika bilo uzdržano, a dvojica se nisu pojavila na glasanju.

Da bi predlog bio usvojen, bilo je potrebno da najmanje 342 od ukupno 513 poslanika, ili dve trećine njih, glasa za opoziv predsednice Ruseff, koju opozicija optužuje za budžetske malverzacije i traži da joj se sudi.

Taj slučaj se sada prosleđuje u nadležnost Senata, koji će o njemu glasati verovatno početkom maja.

Ukoliko predlog opoziva Ruseffove dobije prostu većinu, ona će u očekivanju suđenja biti suspendovana sa mesta predsednika, a zameniće je potpredsednik Michel Temer.

Šef kabineta Ruseffove Jaques Wagner je poslanike donjeg doma parlamenta optužio da su za opoziv glasali bez dokaza da je predsednica počinila bilo kakvo teže krivično delo.

Rusef je pre nekoliko dana izjavila da postoji zavera da se ona sruši sa vlasti, sugerišući da je jedan od čelnika te zavere i njen potpredsednik Temer.

Ukoliko dođe do suđenja, a Ruseffova bude proglašena krivom, Temer će odslužiti do kraja njenog mandata, koji ističe 2018. godine.

Borba za opoziv Ruseffove, koja se vodila tokom najgore recesije u Brazilu još od tridesetih godina prošlog veka, podelila je tu zemlju od 200 miliona stanovnika dublje nego u ijednom periodu posle kraja vojne diktature 1985. godine.

Ona je takođe izazvala oštru borbu između 68-godišnje predsednice i 75-godišnjeg potpredsednika Temera, što bi moglo da destabilizuje eventualnu novu brazilsku vladu i gurne Brazil u višemesečnu neizvesnost.

Izvor:Tanjug

Previous Sinteza 728x90
Next Reciklažom starih uređaja od zlata, srebra i bakra Apple zaradio preko 40 miliona dolara

You might also like

Makroekonomija

Christine Lagarde: Nema pobednika u trgovinskom ratu

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je danas da nema pobednika u trgovinskom ratu i da bi markoekonomski uticaj američkih tarifa bio ozbiljan ukoliko bi ostale zemlje odgovorile

Geopolitika

Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga

U delovima Sirije pod kontrolom snaga predsednika Bashara Assada jutros su otvorena birališta, na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, iako protivnici režima odbacuju te izbore kao nezakonite.

Geopolitika

Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije

Azerbejdžan, Turska i Gruzija održaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je danas ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, nakon sastanka šefova Ministarstva odbrane tri zemlje u azerbejdžanskom gradu Gabala.