Azijske berze: Indeksi padaju zbog jeftinije nafte

Azijske berze: Indeksi padaju zbog jeftinije nafte

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale, što je najviše posledica pada cena nafte jer najveći svetski proizvođači nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,3 i 1,3 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7 sati bio u minusu 0,5 posto.

Berzovni indeksi su pod pritiskom zbog pada cena nafte za otprilike 5 posto, nakon što najveći svetski proizvođači nisu u nedelju na sastanku u Dohi postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros pala 4,6 posto, na 41,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,2 posto, na 38,26 dolara.

Na sastanku u Dohi u nedelju se okupilo 18 zemalja proizvođača nafte, uključujući i nečlanicu OPEC-a Rusiju, kako bi dogovorile mere za podsticanje cena nafte.

Međutim, taj dugoočekivani sastanak nije urodio dogovorom jer je Saudijska Arabija tražila da sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) učestvuju u zamrzavanju proizvodnje, uključujući Iran, koji nije učestvovao na sastanku.

Teheran je odbio mogućnost zamrzavanja proizvodnje na sadašnjim nivoima jer želi povratiti svoj tržišni udeo nakon što su mu u januaru ukinute višegodišnje sankcije.

Nakon pet sati rasprave u Dohi, delegati i ministri objavili su juče da dogovor nije postignut.

“S obzirom na čvrstu korelaciju između cena nafte i akcija, azijska tržišta nisu dobro započela nedelju. Pad cwna sirovina pritisnuo je akcije u energetskom i rudarskom sektoru”, kaže Angus Nicholson, analitičar u IG-u.

foto: stream.org

foto: stream.org

Cene akcija rudarskih divova Rio Tinta i BHP Billitona skliznule su jutros između 1,5 i 3 posto.

Tokijska je berza pod pritiskom i zbog posledica snažnog potresa koji je u subotu uzdrmao jugozapad Japana.

Mnoge kompanije, uključujući Sony i Toyotu, prekinule su proizvodnju u fabrikama na tom području, pa su cene njihovih akcia potonule oko 5 posto.

Japanske ulagače ponovno zabrinjava i jačanje jena, s obzirom da zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima gube na cenovnoj konkurentnosti.

Na valutnim su tržištima, naime, jutros u fokusu japanski jen i druge valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremena, dok su valute zemalja čije ekonomije znatno zavise od izvoza nafte, na primer australijski i kanadski dolar, pod pritiskom.

I američki je dolar oslabio prema ‘japancu’, pa je njegov kurs pao 0,6 posto, na 108,07 jena.

I evropska je valuta oslabila u odnosu na japansku za 0,6 posto, pa joj je cena skliznula na 121,95 jena, najniži nivo od aprila 2013. godine.

U odnosu na američku valutu, kurs eura ojačao je, međutim, 0,1 posto, na 1,1296 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous MMF najavio dolazak u Atinu
Next Ako Velika Britanija izađe iz EU, snosiće posledice

You might also like

Berza

Dinar ojačao, NBS danas prodala 10 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,4324 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.

Berza

Skok azijskih berzi, dolar bez promene

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu, dok rast prinosa na američke obveznice podržava vrednost dolara.