Ruski “su-27” presreo američki izviđački avion iznad Baltičkog mora

Ruski “su-27” presreo američki izviđački avion iznad Baltičkog mora

Ruski avion “su-27” presreo je na “nebezbedan i neprofesionalan” način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Pentagon.

“Američki avion je operisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju”, rekla je juče portparolka Pentagona Lora Sil, prenosi AFP uz podsećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim rečima, “to nebezbedno i neprofesionalno presretanje u vazduhu ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja”.

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je leteo na uobičajenoj ruti.

“Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog bezbednosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja”, saopštio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle nedelje više puta nadleteli američki razarač “Ju-Es-Es Donald Kuk”, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski “su-24” preleteo na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u “simuliranom napadačkom profilu”, kako je saopštila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je reč o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

Izvor:Tanjug
Previous Ministri finansija najvećih ekonomija obećali da će dodatno stabilizovati finansijska tržišta
Next Proizvodnja nafte se zamrzava do 1. oktobra na nivou iz januara?

You might also like

Geopolitika

Savet bezbednosti UN uveo nove sankcije Severnoj Koreji, ograničen izvoz sirovina

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je nove sankcije Severnoj Koreji, a novim kaznenim merama Pjongjangu je, prvi put, ograničen izvoz uglja.

Geopolitika

Estonija i Litvanija potpisale sporazume o vojnoj saradnji sa SAD

Estonija i Litvanija potpisale su sa Sjedinjenim Državama sporazume kojima se reguliše status američkih vojnika na teritorijama Baltičkih država, saopštili su ministri odbrane dve zemlje.

Geopolitika

Sirija: Ruski avioni “slučajno” gađali položaj turske vojske u blizini Al-Baba

Tri turska vojnika poginula su danas u “slučajnom” vazdušnom napadu ruskog vojnog aviona na severu Sirije, saopštila je turska vojska.