Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji

Evro oslabio, prvi pad zlata u tri sedmice, srebro najisplativiji metal u protekloj nedelji

Cena zajedničke evropske valute prema američkoj protekle je nedelje oslabila 1,1 odsto na 1,1284 dolara, dok je u odnosu na japansku evro oslabio 0,4 odsto, na 122,70 jena.

Zahvaljujući rastu cena akcija na svetskim berzama i smanjenoj averziji investitora prema riziku, dolar je u protekloj nedelji ojačao 0,6 odsto prema japanskoj valuti na 108,75 jena. Početkom nedelje dolar je koštao 107,63 jena što je bio njegov najniži nivo prema japanskoj valuti u 17 meseci.

Niz podataka iz Kine podstakao je nadanja da se rast druge po veličini svetske privrede stabilizuje nakon dužeg perioda usporavanja.

Zahvaljujući tome, blago je smanjena averzija investitora prema rizičnijoj imovini.

“Raspoloženje u pogledu rizika uglavnom je pozitivno, što ulagači koriste kao razlog za preusmeravanje sa valuta s nižim prinosom, poput evra i jena”, kaže Yujiro Goto iz japanske Nomure.

Japansku je valutu dodatno pritisnula izjava guvernera Haruhika Kurode da je japanska centralna banka spremna uvesti dodatne podsticajne mere budu li očekivanja u vezi inflacije i dalje pokazivala slabljenje cena.

Analitičari smatraju da nema razloga za slabljenje dolara jer će američka centralna banka samo usporiti tempo povećanja kamata, dok će ECB i Bank of Japan duže vremena voditi labavu monetarnu politiku, što je na sastanku G20 u Vashingtonu potvrdio i Mario Draghi rekavši da će “Evropska centralna banka nastaviti da čini sve što je potrebno za podizanje inflacije, te da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na aktuelnom ili nižem nivou tokom dužeg vremenskog perioda“.

Oscilacije na tržištima valuta su bile predmet rasprava. Na tržištima vlada opšte mišljenje da je američka centralna banka pošela prećutno slabiti dolar kako bi se globalna finansijska tržišta stabilizovala i time omogućila postepeno podizanje kamatnih stopa u SAD. Tako je japanski ministar finansija Taro Aso u četvrtak rekao da je preneo Amerikancima “svoju veliku zabrinutost” zbog “oštre jednostrane aprecijacije jena prema dolaru”.

Foto:www.ebay.com

Foto:www.ebay.com

Srebro “zlatnog” sjaja

Cena zlata je poslednjeg trgovačkog dana protekle nedelje porasla 0,50 odsto, na 1233,99 dolara za uncu, zbog opreza investitora pred današnji sastanak najvećih proizvođača nafte u Dohi.

Međutim, zlato je na nedeljnom nivou pojeftinilo 0,8 odsto, što je prvi nedeljni pad cene zlata od druge polovine marta.

Najprofitabilniji plemeniti metal na tržištima je protekle nedelje bilo srebro koje je u petak poskupelo 0,9 odsto, na 16,31 dolara po unci. Tokom nedelje vrednost mu je porasla 6 odsto.

Cena paladijuma je prošle nedelje porasla 5,4 odsto a platine 2 odsto.

Izvor:Agencije

 

Previous Proizvodnja nafte se zamrzava do 1. oktobra na nivou iz januara?
Next Prepolovljene cene oraha i badema na svetskim tržištima

You might also like

Bitcoin postao skuplji od zlata

Cena virtuelne valute danas je dosegla istorijski najviši nivo i po prvi put je premašila cenu unce zlata.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Deveti uzastopni dnevni pad

Posledica je to novih naznaka usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u porastu, novi rekord FTSE indeksa

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, pri čemu je londonski FTSE indeks dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje jačanju evropske i američke ekonomije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply