Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa, najveći svetski proizvođač dragog kamenja, očekuje da do 2019. tražnja na globalnom tržištu dijamanata premaši ponudu, saopštila je kompanija na predstavljanju godišnjeg izveštaja za 2015.

Tom prilikom je i rečeno da je ruski proizvođač prošle godine iskopao dijamanata ukupne težine 38,3 miliona karata, što je povećanje od 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Rast se zahvaljuje poboljšanoj proizvodnji u postojećim rudnicima i puštanjem u rad dva nova rudnika sa potencijalno velikim depozitima dragog kamenja, prenosi “Tihookeanska Rusija”.

Takođe je saopšteno da je Alrosa, koja zajedno sa De Beers-om kontroliše skoro dve trećine globalnog tržišta , povećala zalihe dijamanata na 43,6 miliona karata.

Uprkos slabijim kretanjima na svetskom tržištu dijamanata, ruski gigant je povećao prodaju nebrušenih dijamanata za 3 odsto. Finansijska vrednost izvezenih dijamanata povećana je za 8 odsto, dostigavši cifru od 3,4 milijarde dolara (224,5 milijardi rubalja).

Alrosa, te naftne kompanije Rosnjeft i Bašnjeft su najverovatniji kandidati za privatizaciju u ovoj godini, izjavio je u martu ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Izvor:Agencije
Previous Netanijahu: Izrael nikad neće vratiti Golansku visoravan Siriji
Next Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

You might also like

Telekomunikacije 0 Comments

Nokia potpisala ugovor vredan 1,46 milijardi evra

Finski gigant Nokia ugovorila je posao vredan 1,36 milijardi evra sa kineskom kompanijom China Mobile o kreiranju “mreže u oblaku” za kineskog operatera.

Kompanije 0 Comments

Huawei unapređuje sistem Pošta Srbije

Fabrika kablova Novkabel i kineska kompanija Huawei, potpisali su ugovor, vredan 500.000 evra, koji bi trebalo da bude produžavan fazno i da radnicima novosadske firme obezbedi stalan posao u naredne

Telekomunikacije 0 Comments

Telekom Srbija isplaćuje dividende akcionarima

Kompanija Telekom Srbija saopštila je da je Skupština akcionarskog društva “Telekom Srbija” ad donela odluku o isplati dividende u ukupnom bruto iznosu od 8.122.640.000 dinara, u bruto iznosu 10,1533 dinara

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply