Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa, najveći svetski proizvođač dragog kamenja, očekuje da do 2019. tražnja na globalnom tržištu dijamanata premaši ponudu, saopštila je kompanija na predstavljanju godišnjeg izveštaja za 2015.

Tom prilikom je i rečeno da je ruski proizvođač prošle godine iskopao dijamanata ukupne težine 38,3 miliona karata, što je povećanje od 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Rast se zahvaljuje poboljšanoj proizvodnji u postojećim rudnicima i puštanjem u rad dva nova rudnika sa potencijalno velikim depozitima dragog kamenja, prenosi “Tihookeanska Rusija”.

Takođe je saopšteno da je Alrosa, koja zajedno sa De Beers-om kontroliše skoro dve trećine globalnog tržišta , povećala zalihe dijamanata na 43,6 miliona karata.

Uprkos slabijim kretanjima na svetskom tržištu dijamanata, ruski gigant je povećao prodaju nebrušenih dijamanata za 3 odsto. Finansijska vrednost izvezenih dijamanata povećana je za 8 odsto, dostigavši cifru od 3,4 milijarde dolara (224,5 milijardi rubalja).

Alrosa, te naftne kompanije Rosnjeft i Bašnjeft su najverovatniji kandidati za privatizaciju u ovoj godini, izjavio je u martu ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Izvor:Agencije
Previous Netanijahu: Izrael nikad neće vratiti Golansku visoravan Siriji
Next Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

You might also like

Kompanije 0 Comments

Srbija do 2020. sa 27 odsto energije iz obnovljivih izvora

Ministar energetike Aleksandar Antić, na svečanosti prilikom otvaranja vetro parka Malibunar, istakao je da Srbija svakim danom postaje sve više zemlja “zelene energije” i da se približava cilju da do

Kompanije 0 Comments

U Srbiji najprofitabilniji preduzeća 2015. bila u oblasti telekomunikacija i energetike

Najprofitabilnija preduzeća u Srbiji u 2015. godini su iz oblasti telekomunikacija i energetike, a takođe najveće kumulirane gubitke iz ranijeg perioda imale su kompanije iz energetskog sektora, rečeno je danas

Kompanije 0 Comments

Apple preuzeo Lattice Data, akvizacija vredna 200 miliona dolara

Kompanija Apple je ove nedelje izvršila još jednu akviziciju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply