Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana

Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana

Cene akcija na Wall Street-u juče su blago oslabile, ali na nedeljnom nivou proteklih pet trgovačkih dana su bili najuspešniji od početka marta.

U petak je Dow Jones oslabio 0,16 odsto, dok je S&P 500 pao 0,10 odsto a Nasdaq indeks 0,16 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones i Nasdaq indeks ojačali su 1,8 podsto, dok je S&P 500 porastao 1,6 odsto. Akcije na američkoj berzi tokom protekle nedelje su dobile široku podršku iz rasta cena nafte sirovina i ,boljim nego se očekivalo, korporativnim zaradama.

Jučerašnji pad indeksa uglavnom je posledica pada cena akcija u energetskom sektoru, za 1,3 odsto, zbog pada cena nafte jer su ulagači oprezni uoči sastanka najvećih svetskih proizvođača ′crnog zlata′ u nedelju u Dohi.

Proteklih sedmica cene su nafte snažno rasle, podstičući i tržište kapitala, jer se očekuje da će najveći svetski proizvođači, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Ali, investitori su sada oprezni jer nisu sigurni da će se u Dohi postići dogovor koji bi značajnije smanjio razliku između velike ponude i oslabljene potražnje.

“Ulagači su se odlučili na predah, s obzirom na priličan pad cena nafte. One i dalje značajno utiču na očekivanja na tržištima akcija”, kaže Jim Paulsen, analitičar u fondu Wells Capital Management.

Tržište je juče bilo pod pritiskom i zbog pada cene akcije Applea za 2 odsto, nakon vesti da će taj tehnološki div nastaviti sa smanjenom proizvodnjom iPhonea zbog slabe potražnje.

Investitore je zabrinuo i oštar pad dobiti Citigroupa u prvom tromesečju. Poslednjih dana cene akcija banaka snažno su rasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima JPMorgana i Bank of America, međutim juče je finansijski sektor oslabio 0,3 odsto.

Naredne sedmice će se intenzivirati sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Nakon prve nedelje sezone, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne privrede najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

Međutim, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućavaju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Izvor:Agencije
Previous BRICS banka odobrila svoj prvi paket kredita
Next Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

You might also like

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se suzdržano jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, a podršku im pruža oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada.

Beogradska berza: Obveznice ponovo dominantne, Belex u blagom plusu

Ukupna realizacija u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosila je 296,4 miliona RSD (2,5 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao neznatnih 0,1% na 728,5 poena.

Barclays savetuje kupovinu srpskih i mađarskih obveznica

Analitičari velike multinacionalne banke Barclays preporučuju ulaganje u srpske i mađarske obveznice, umesto hrvatskih, piše u najnovijem izveštaju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply