Srpske lične karte opet nevažeće na Kosovu

Srpske lične karte opet nevažeće na Kosovu

Svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova, odnosno, kako ih nazivaju vlasti u Prištini, “srpskih paralelnih struktura”, od 18. aprila biće zabranjen ulazak na Kosovo, kao i izlazak iz njega, saopštila je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Krajem prošle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko časova, nakon čega su je kosovske institucije privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važiti samo u “prelaznom periodu“, prenosi portal Košev.

“Ministarka za dijalog informiše javnost da od 18. aprila 2016. neće biti omogućen ulaz/izlaz na teritoriju Kosova za sva lica koja poseduju nezakonite legitimacije (lične karte) koje su izdale srpske paralelne strukture na Kosovu,” navodi se u saopštenju Tahirijeve.

Ona podseća i da je ova odluka prošle godine suspendovana na “zahtev Evropske unije”, kako bi “EU imala priliku da reši ovo pitanje”.

“U martu ove godine ponovo smo pokrenuli ovo pitanje u Briselu, gde smo se složili da će Vlada Kosova, ukoliko se problem nastavi, vratiti na snagu zabranu. Uprkos posredovanju EU, taj problem se nastavlja, jer još uvek postoje slučajevi ovog fenomena korišćenja nezakonitih dozvola od strane različitih ljudi,” dodaje Tahirijeva.

Složili smo se i informisali EU o odluci da zabranu vratimo na snagu, ističe ona.

Odluka o zabrani srpskih ličnih karata na kratko je bila na snazi i u decembru prošle godine.

Sprovođenje odluke je tada prekinuto posle svega nekoliko časova njene primene, a kosovska ministarka za dijalog tada je saopštila da su kosovske institucije obavestile Evropsku uniju da srpske lične karte “srpskih paralelnih struktura na Kosovu” – krše Sporazum o slobodi kretanja, te da su ponudili “određeni prelazni period” za sve građane koji i dalje koriste srpske lične karte, kao i da će EU raditi na rešenju ovog pitanja u skladu sa poglavljem 35, prenosi RTK2.

Izvor:Tanjug
Previous Javni dug Španije u februaru narastao iznad 100% BDP-a
Next BRICS banka odobrila svoj prvi paket kredita

You might also like

Politika

Raspisani izbori u Beogradu za 4. mart

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas za 4. mart izbore za Skupštinu grada Beograda.

Politika

Wall Street opet u situaciji da utiče na američku ekonomiju

Imenovanja milionera Stivena Mnučina (Steven Mnuchin) i Vilbura Rosa (Wilbur Ross) za članove administracije novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, postavila su Volstrit u situaciju da može ponovo da vrši uticaj

Društvo

Makedonija: Raspisani prevremeni parlamentarni izbori, opozicija najavila bojkot i nove demonstracije

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je danas prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 5. juna,uprkos pozivima opozicije da oni budu odloženi.