Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

Od treće najgore valute po učinku prošle godine, nacionalna valuta Zambije, kvača, u 2016. je postala najprofitabilnija roba, nadmašivši zlato, srebro i još 150 drugih valuta u svetu, izračunali su stručnjaci ETM Analytics.

Valuta drugog najvećeg proizvođača bakra u Africi ove je godine porasla 19,9 odsto u odnosu na dolar. Istovremeno vrednost zlata je porasla 16,3 odsto, piše Bloomberg.

Samo u ovoj nedelji zambijska valuta je u odnosu na dolar ojačala 6,6 odsto, na 9,19 kvača za dolar

“Sa rastom cene bakra, još uvek postoji prostor za jačanje kvače”, smatra Gareth Brickman, analitičar u ETM Analytics.

Prošlogodišnji pad vrednosti nacionalne valute Zambije izazvana je teškom krizom u energetskom sektoru, budžetskim deficitom i padom cena bakra.

U Zambiji se proizvede 70 odsto ukupne proizvodnje bakra u Africi. Metal koji je široku primenu našao u proizvodnji žice i električnih uređaja čini 60 odsto izvoza Zambije. Tokom 2015. cena bakra je pala na najniži nivo u poslednjih šest godina, a i Peking je više ulagao u domaću proizvodnju umesto u uvoz.

Međutim, već na početku 2016. godine situacija se promenila. Cena bakra je porasla za 11 odsto, a i izvoz Kine je porastao za 11,5 odsto. Kvačaje toliko dobila na ceni da su neke domaće kompanije iz Zambije konvertovale dolar u domaću valutu.

Uprkos takvim pozitivnim znacima oporavka, zambijska privreda se i dalje suočava sa velikim izazovima. Zambija ima ogroman budžetski deficit od 8,1 odsto BDP-a i troši 660 miliona dolara godišnje za subvencije za gorivo i uvoz električne energije, u skladu sa MMF-om.

“Kratkoročno, nacionalna valuta Zambije će jačati, međutim, nestašica električne energije i suša predstavljaju značajnu pretnju”, smatra Neville Mandimika, analitičar pri “Rand Merchant Bank” u Johannesburgu.

Izvor:Bloomberg
Previous Wall Street: Najbolji nedeljni rezultati u poslednjih mesec dana
Next Produktna berza: Značajno veći promet nego prošle nedelje, kukuruz dominantan u strukturi prometa

You might also like

Kompanije

Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

Nakon početnog zamajca 2012. godine, prodaja kragujevačkog fiat 500L pada već drugu godinu zaredom.

Banke i finansije

NBS negira odgovornost za loše poslovne odluke Privredne banke Beograd

Narodna banka Srbije (NBS) u četvrtak je saopštila da ne snosi nikakvu odgovornost za loše poslovne odluke Privredne banke Beograd koja je otišla u stečaj.

Rezidencijalne nekretnine

Povraćaj PDV-a i za kupovinu nekretnine pod hipotekom

Građani Srbije koji kupuju prvi stan imaće pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom, predviđeno je izmenama Zakona o PDV.