IT giganti odlaze iz Švedske

IT giganti odlaze iz Švedske

IT kompanije u Švedskoj sve manje žele da posluju u toj zemlji.

Iako su Švedskoj nastali neki od najjačih svetskih startupova, poput Soundclouda i kompanije King Entertainment, tvorca popularne igre Candy Crush Saga, čini se da nisu baš svi preduzetnici zadovoljni poslovnom klimom u državi.

Naime, osnivači startapa Spotify najavili su mogućnost napuštanja rodne Švedske i preseljenje kompanije u Njujork. U otvorenom pismu objavljenom na Mediumu, suosnivači Daniel Ek i Martin Lorentzon kažu da je Švedska krenula u lošem smeru.

“Volimo Švedsku i verujemo da je ovde najbolje okruženje za nas. No istovremeno, ne možemo čarolijom ukloniti političke prepreke”, kažu u pismu i dodaju da će na hiljade radnih mesta iz Švedske preseliti u Sjedinjene Američke Države. Spotify naime ukupno zapošljava oko dve hiljade radnika, a od toga je 850 zaposlenih u sedištu kompanije u Stokholmu. Ovo su tri osnovna razloga:

1. Stambena politika

Nekretnine u Stokholmu je vrlo teško do gotovo nemoguće unajmiti stan, a ljudi za unajmljivanje čekaju godinama. Osnivači Spotifyja kažu da je zbog toga veoma teško privući talentovane ljude iz inostranstva koji nisu spremni ili u mogućnosti kupiti nekretninu, i objašnjavaju da je neuporedivo lakše pronaći stan u gradovima poput Njujorka i Londona, iako se i dalje radi u vrlo skupim sredinama za stanovanje .
Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda, stambeni kapaciteti u Stokholmu zbog kompleksnog procesa urbanističkog planiranja nisu pratili trend rasta populacije, a cene nekretnina za stanovanje su se od 1996. godine do danas utrostručile.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

2. Obrazovanje

Sousnivači Spotifyja ističu da je u školama premali fokus na tehnologiju što je rezultiralo nedostatkom programera – posebno žena programera.

“Moramo početi sa edukacijom za programiranje i o informacionim tehnologijama još u osnovnoj školi, tako da možemo iskoristiti talente koje imamo i sprečiti odlazak žena programera”, kažu u pismu.

3. Akcije

Švedska poreska regulativa otežava Spotifyju dodeljivanje akcija svojim zaposlenima, što smanjuje sposobnost kompanije da privuče najbolje ljude.
U Švedskoj se prihodi od akcija računaju kao prihodi od rada i oporezuju sa 70 odsto. Za poređenje, objašnjavaju u pismu koje je preveo Local, poreske stope u SAD su između 15 i 20 posto, a u Nemačkoj 25 odsto.
Kompanija upozorava na rastuće nezadovoljstvo tehnoloških firmi u Evropi, i ističu da evropski zakonodavci ne čine dovoljno da startupovima omoguće razvoj u velike kompanije koje mogu izazvati Googe ili Facebook.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram
Previous Produktna berza: Značajno veći promet nego prošle nedelje, kukuruz dominantan u strukturi prometa
Next Kako se izvući iz minusa u nekoliko koraka

You might also like

Banke i finansije

Srbija: Banke naplaćuju ležarinu za nepotrošene čekove

Bankarski sektor u Srbiji prošle godine je imao rekordnu dobit od provizija i naknada i po tom su osnovu zaradili više od 25,9 milijardi dinara.

Kompanije

Kineska firma zamenila zaposlene robotima

Kritika automatizacije je teško održiva kada statistički podaci jasno ilustruju njene potencijale. Najnoviji dokazi stižu iz kineske fabrike u Dongguan cityju.

IT

Kompanija Samsung neće razdvajati svoje poslovanje

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona Samsung odustao je danas od planiranog restrukturiranja poslovanja i razdvajanja kompanije u dva dela.