Wall Street: Indeksi stagnirali, Bank of America u plusu

Wall Street: Indeksi stagnirali, Bank of America u plusu

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni, nakon dva dana snažnog rasta, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate američkih banaka i kompanija.

Dow Jones ojačao je 18 bodova, ili 0,10 posto, na 17.926 bodova, a S&P 500 za 0,02 posto, na 2.082 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,03 posto, na 4.945 bodova.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cene za 2,5 posto, juče bila akcija Bank of America jer je druga po veličini američka banka u prvom tromesečju zabeležila pad dobiti u skladu s očekivanjima analitičara.

S druge strane, akcija Wells Farga pojeftinila je 0,5 posto, nakon što je ta banka objavila kvartalne poslovne rezultate.

Celi finansijski sektor, koji je u ovoj godini najveći gubitnik među 10 sektora S&P 500 indeksa, ojačao je juče 0,3 posto, peti dan zaredom.

“Nakon dva dana snažnog rasta cena akcija, nije neobično što je danas tržište stagniralo. Za razliku od prethodnih dana, danas objavljeni poslovni rezultati bili su dobri, ali nedovoljno pozitivni da bi pokrenuli značajniji rast tržišta”, kaže Peter Tuz, predsednik firme Chase Investment Counsel.

berze

Nakon prvih nekoliko dana sezone objava poslovnih rezultata, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcija.

Na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 6.365 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,67 posto, na 10.093 boda, a pariski CAC 0,47 posto, na 4.511 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju
Next Azijske berze: Oprez investitora, kineski rast u skladu s očekivanjima

You might also like

Berza

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

Berza

Produktna berza: Pad cena kukuruza, pšenice i soje

Protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ cene kukuruza, pšenica i soje su zabeležile pad u odnosu na prošlonedeljni nivo.

Berza

Evro i saudijski princ srušili indekse na evropskim berzama

Uprkos dobrim makroekonomsklim podacima iz Evrope, SAD i Kine , vodeća evropska tržišta kapitala počela su drugo tromesečje sa gubicima.