Sirija: Nova ofanziva vladinih snaga kod Alepa, SAD i EU zabrinute zbog kršenja primirja

Sirija: Nova ofanziva vladinih snaga kod Alepa, SAD i EU zabrinute zbog kršenja primirja

Sjedinjene Američke Države izrazile su veliku zabrinutost kod Međunarodne grupe za podršku Siriji zbog izveštaja o ofanzivi sirijske vlade kod Alepa, uz vazdušnu podršku Rusije, što bi, po njima, moglo da predstavlja kršenje primirja.

Vrlo smo zabrinuti zbog informacija o ofanzivi sirijskog režima blizu Alepa i informacija prema kojima ruski vazdušni udari podržavaju tu ofanzivu”, rekao je za AFP američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime, prenosi RTS.

Rekao je da bi takve akcije mogle da prekrše primirje u Siriji koje traje gotovo sedam nedelja i da je Vašington preneo svoju “jaku zabrinutost” partnerima u sedamnaestočlanoj Međunarodnoj grupi za podršku Siriji, u kojoj su pored SAD i Rusija i Turska.

“Pozivamo Rusiju da prekine svaku provokaciju u Siriji, upotrebi svoj uticaj kod (sirijskog predsednika Bašara) El Asada i pozove režim da prekine ovo kršenje prekida neprijateljstava”, rekao je taj američki zvaničnik i dodao da je “došlo vreme da sve strane poštuju preuzete obaveze”.

U Alepu, na severu Sirije, nalaze se različite pobunjeničke grupe. Vašington je zabrinut da bi mogući napad sirijskih vlasti na Front el Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, mogao da pogodi takođe umerenije pobunjeničke frakcije koje su obuhvaćene prekidom vatre.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini takođe je danas izrazila zabrinutost zbog vesti o “novoj ofanzivi sirijskog režima kod Alepa i istočno od Damaska”.

Ona je dodala da EU “snažno podržava” napore UN o nastavku pregovora o Siriji i zalaže se za političku tranziciju “za dobrobit Sirijaca, regiona i sveta”.

Primirje je uz posredovanje SAD i Rusije stupilo na snagu 27. februara i ne odnosi se na ekstremističke grupe Front al Nusra i Islamska država.

Mirovni pregovori o Siriji nastavljeni su juče u Ženevi uz posredovanje UN sa ciljem da se postigne dogovor o političkoj tranziciji koja bi okončala petogodišnji rat. Međutim, i dalje postoji veliki jaz između vlasti u Damasku i opozicije.

Izvor: RTS
Previous Panama: Prijavljivanje poreza ubuduće po međunarodnim standardima
Next Kineska kompanija CEFC u Srbiji želi da ulaže u voće, mleko, meso

You might also like

Geopolitika

George Soros: Sve što je moglo da krene po zlu, krenulo je

Nestabilan dolar i povlačenje kapitala s tržišta u razvoju mogu da dovedu do još jedne velike finansijske krize, upozorava milijarder George Soros.

Geopolitika

Italija nakon referenduma: Tri moguća scenarija

Najavljena ostavka italijanskog premijera Matea Rencija posle neuspelog referenduma o ustavnoj reformi označava početak perioda nestabilnosti u italijanskoj politici, a na potezu je predsednik Italije Serđo Matarela.

Geopolitika

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.