Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Tržište konstantno varira, ali to ne znači da treba da budete u raskoraku sa njim.

Izvoz Kine porastao po najbržoj stopi ove godine.

Rast izvoza Kine ostvaren je po znatno većoj stopi od predviđene. Naime, analitičari su očekivali rast od 2.5% a realni podaci su jutros pokazali rast od neverovatnih 11.5%. Ovaj podatak je nedvosmisleno jutros uticao na nagli skok cena akcija na berzama. Sa, druge strane, ono što je još važnije za izvoznike, imamo znatno manji pad uvoza Kine od očekivanog, što je dodatno dalo nadu za drugu po veličini privredu u svetu.

Cena nafte pala je usled većeg rasta zaliha od očekivanog.

Juče je nezavisna agencija API (American Petroleum Institute. ) objavila svoju procenu rasta zaliha nafte u SAD, a to inače čini svakog utorka, dan pre zvanične objave zaliha od strane EIA (U.S Energy Information Administration). API je juče objavila rast zaliha nafte na 6.2 miliona barela u odnosu na 1 milion barela koliko je bilo očekivano. Cena američkih fjučersa sirove nafte srozala se 1.47% na 41.45 USD za barel dok je cena fjučersa lake nafte tipa „brent“ pala 1.12% na 44.19 USD za barel.

foto: mnhousewhisperer.com

foto: mnhousewhisperer.com

JP Morgan objavljuje kvartalne rezultate.

U novoj sezoni objave rezultata ovo će biti prva objava iz finansijskog sektora SAD-a. Na ovaj način će investitori dobiti možda jasniju sliku o performansama velikih američkih banaka u okruženju koje karakterišu niske kamatne stope i velika volatilnost na finansijskim tržištima. Analitičari očekuju pad zarade od 9.2% i rast prodaje od 0.2%.

Centralna banka Kanade objavljuje svoju monetarnu politiku.

Investitori na valutnom tržištu, naročito oni koji trguju valutnim parom USD/CAD, danas će imati najveći fokus na merama monetarne politike u Kanadi. Analitičari očekuju da centralna banka neće menjati kamatne stope koje su za sada na nivou od 0.5%.

Američki podaci u fokusu.

Danas će jedan od najznačajnijih podataka biti maloprodaja u SAD-u. Naime analitičari za indikator Core retail sales očekuju rast od 0.4% dok za indikator Retail Sales očekuju rast od 0.1%. Oba indikatora su u februaru ostvarila pad od 0.1%.

Izvor: GdeInvestirati/SintezaInvestGroup/B92
Previous Prognoze: Skok cene nafte na 70 dolara za barel do kraja godine
Next Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Međugodišnja inflacija u novembru 2,8 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u novembru ostale nepromenjene (0,0%).

Najvažnije vesti 0 Comments

Bill Gates: Sprema se finansijska kriza poput one iz 2008. godine

Finansijska kriza 2008. godine dovela je do velike recesije i ostavile milione ljudi bez posla.

Makroekonomija 0 Comments

Francuski predsednički izbori: Ekonomija nonsensa Nacionalnog fronta

Francuski predsednički izbori su u fokusu globalnih finansijskih tržišta. Prema analizama javnog mnjenja, Marine Le Pen, lider desničarskog Nacionalnog fronta ima velike izglede da uđe u drugi krug, –  i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply