Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Ovih 5 stvari treba da znate o tržištu

Tržište konstantno varira, ali to ne znači da treba da budete u raskoraku sa njim.

Izvoz Kine porastao po najbržoj stopi ove godine.

Rast izvoza Kine ostvaren je po znatno većoj stopi od predviđene. Naime, analitičari su očekivali rast od 2.5% a realni podaci su jutros pokazali rast od neverovatnih 11.5%. Ovaj podatak je nedvosmisleno jutros uticao na nagli skok cena akcija na berzama. Sa, druge strane, ono što je još važnije za izvoznike, imamo znatno manji pad uvoza Kine od očekivanog, što je dodatno dalo nadu za drugu po veličini privredu u svetu.

Cena nafte pala je usled većeg rasta zaliha od očekivanog.

Juče je nezavisna agencija API (American Petroleum Institute. ) objavila svoju procenu rasta zaliha nafte u SAD, a to inače čini svakog utorka, dan pre zvanične objave zaliha od strane EIA (U.S Energy Information Administration). API je juče objavila rast zaliha nafte na 6.2 miliona barela u odnosu na 1 milion barela koliko je bilo očekivano. Cena američkih fjučersa sirove nafte srozala se 1.47% na 41.45 USD za barel dok je cena fjučersa lake nafte tipa „brent“ pala 1.12% na 44.19 USD za barel.

foto: mnhousewhisperer.com

foto: mnhousewhisperer.com

JP Morgan objavljuje kvartalne rezultate.

U novoj sezoni objave rezultata ovo će biti prva objava iz finansijskog sektora SAD-a. Na ovaj način će investitori dobiti možda jasniju sliku o performansama velikih američkih banaka u okruženju koje karakterišu niske kamatne stope i velika volatilnost na finansijskim tržištima. Analitičari očekuju pad zarade od 9.2% i rast prodaje od 0.2%.

Centralna banka Kanade objavljuje svoju monetarnu politiku.

Investitori na valutnom tržištu, naročito oni koji trguju valutnim parom USD/CAD, danas će imati najveći fokus na merama monetarne politike u Kanadi. Analitičari očekuju da centralna banka neće menjati kamatne stope koje su za sada na nivou od 0.5%.

Američki podaci u fokusu.

Danas će jedan od najznačajnijih podataka biti maloprodaja u SAD-u. Naime analitičari za indikator Core retail sales očekuju rast od 0.4% dok za indikator Retail Sales očekuju rast od 0.1%. Oba indikatora su u februaru ostvarila pad od 0.1%.

Izvor: GdeInvestirati/SintezaInvestGroup/B92
Previous Prognoze: Skok cene nafte na 70 dolara za barel do kraja godine
Next Oštre kritike Kine na račun Pjongjanga: Skupe balističke rakete guše severnokorejsku ekonomiju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Poreska uprava prošle godine naplatila 87,6 milijardi dinara više nego 2015.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je Poreska uprava u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dok je od ukupno 1.807,7

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou “BB-“

Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB-“, nakon što ga je u junu popravila. Zadržani su i

Makroekonomija 1Comments

Kinezi smanjili prognozu rasta BDP-a na 6,5% u ovoj godini

Premijer Kine Li Kećijang je rekao da će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. biti manja nego ranijih godina i iznosiće oko 6,5 odsto, ali je i upozorio na opasnosti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply