MIP Rusije: Ukrajinski scenario preti Makedoniji i Balkanu

MIP Rusije: Ukrajinski scenario preti Makedoniji i Balkanu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve političke snage u Makedoniji da krizu u zemlji rešavaju mirnim sredstvima i upozorilo da korišćenje “ukrajinskog scenarija” i “inspirisanje državnog prevrata spolja” preti destabilizaciji u Makedoniji i na Balkanu u celini.

“Korišćenje ‘ukrajinskog scenarija’, nelegitimne akcije i državni prevrat inspirisani spolja prete da izazovu duboke potrese u Makedoniji i destabilizaciju Balkana u celini”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je makedonska opozicija “ponovo postala instrument za eskalaciju” unutrašnjeg političkog konflikta, sa podrškom spolja, sa ciljem da propadnu vanredni izbori 5. juna, koji su “jedini demokratski legitimni izlaz iz duže krize”.

Rusko ministarstvo je podsetilo da je njihovo održavanje usaglašeno prošlog leta, uz aktivnu saradnju EU i SAD, i ocenilo da Zapad treba da se pridržava dogovora i preuzetih obaveza.

“Pozivamo sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da poštuju put rešavanja situacije u Makedoniji mirnim sredstvima uz poštovanje dejstava i odluka legitimnih vlasti i rukovodstva Makedonije”, navodi se u saopštenju.

Moskva takođe smatra da je nedozvoljena destabilizacija osetljive situacije u Makedoniji, koja je uslovljena složenom etnokonfesionalnom strukturom zemlje.

Izvor:RTS
Previous Tri scenarija na sledećem sastanku OPEC-a i Rusije u Dohi
Next Novi snažan zemljotres u Japanu

You might also like

Politika

Turska uvela carine na poljoprivredne proizvode iz Rusije

Ministarstvo poljoprivrede Rusije dobilo je zvanično obaveštenje o uvođenju carina na ruske proizvode, piše list “Izvestija”, pozivajući se na Ministarstvo.

Politika

Predsednik Makedonije dao mandat Zaevu za sastav Vlade

Predsednik Makedonije Dorđe Ivanov dao je danas mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Tema dana

Vučić i Bajden o odnosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i situaciji na Balkanu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) o odnosima dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine i odnosima zemalja na Balkanu.