Evropske berze, dolar, nafta: Svi čekaju rezultate sastanka OPEC i Rusije u Dohi

Evropske berze, dolar, nafta: Svi čekaju rezultate sastanka OPEC i Rusije u Dohi

Cene akcija na evropskim berzama u petak su prekinule ovonedeljni dobitni niz jer investitori nisu želeli previše rizikovati uoči važnog sastanka izvoznika nafte zakazanog za nedelju u Dohi.

“Najpopularnija aktivnost na berzama u ovom trenutku je – čekanje”, kaže Andreas Paciorek broker u “CMC Markets”

Indeks berze u Londonu oslabio je 0,34 odsto, francuski CAC 40 je zatvorio u minusu 0,36 odsto a nemački DAX 0,42 odsto.

Italijanski MIB FTSE pao je 0,39 odsto, dok je španski IBEX oslabio 0,12 odsto.

Uprkos današnjim slabijim rezultatima indeksi su na nedeljnom nivou zabeležili najbolje rezultate u poslednjih mesec i po dana.

Zahvaljujući višim cenama nafte i sirovina panevropski indeks Stoxx Europe 600 ojačao je 3,3 odsto

Nemački DAX je na nedeljnom dobitku od 4,5 odsto, što je njegov najbolji rezultat u više od 10 nedelja. Londonski FTSE je na nedeljnom nivou porastao 2,3 odsto, rezultat koji nije zabeležen od kraja februara.

Pored opreza uoči nedeljnog sastanka u Dohi berze su danas bile opterećene nizom negativnih podataka iz Kine i SAD.

Jutros objavljeni podaci pokazuju da kineska ekonomija usporava. U odnosu na prvi kvartal prošle godine BDP Kine je u prvom tromesečju ove godine porastao 6,7 odsto, što je najsporiji rast od finansijske krize 2009.

U Sjedinjenim Državama preliminarni podaci University of Michigan indeksa pokazuju da je poverenje potrošača palo sa 91,0 u prethodnom mesecu na 89,7 poena u aprilu, što je najniži nivo u poslednjih sedam meseci. Analitičari su očekivali rast na 92.0 poena.

Danas su objavljeni i zvanični podaci o padu industrijske proizvodnje u SAD za 0,6 odsto u martu, što je daleko lošije od predviđenog rasta 0,1 odsto.

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Cene nafte pale, u fokusu sastanak članica OPEC-a i Rusije

Cena nafte marke “brent” pala je 1,09 na 43.36 dolara za barel, dok je američka WTI pojeftinila 2,14 odsto, na 40,61 dolara za barel.

Proizvođači nafte na čelu s vodećim izvoznicima Saudijskom Arabijom i Rusijom sastat će se u nedelju u Kataru kako bi razgovarali o zamrzavanju proizvodnje blizu sadašnjih nivoa s ciljem da se smanji prekomerna ponuda, koja trenutno premašuje potražnju za 1,5 miliona barela dnevno.

“Obavljaju se pripreme za sporazum koji će veroatno isključiti Iran (a možda i Libiju). Iako će uticaj eventualnog sporazuma na fizičko tržište biti skroman, samo postizanje sporazuma predstavljalo bi važnu psihološku promenu pri određivanju cena nafte”, objavila je investiciona banka Jefferies.

Analitičari upozoravaju da će rasprava među proizvođačima biti fokusirana na zamrzavanje a ne na smanjenje proizvodnje, što znači da nema previše nade za usaglašavanje stavova o smanjenju prevelike ponude. Upravo su zbog zasićenosti tržišta cene nafte od sredine 2014. potonule čak 70 odsto.

“Sastanak u Dohi ne menja značajno stanje na tržištu nafte”, konstatuju u banci Barclays. Po njihovoj proceni, sporazum bi mogao sprečiti još dublji pad cena, umesto da ih u značajnijoj meri podrži.

Slabi USA podaci podržali evro

Foto:www.kamatica.com

Foto:www.kamatica.com

Evro je danas porastao 0,15 prema američkoj valuti na 1,1285 dolara.

Pažnja investitora usmerena je na sastanak G20 koji se održava u Washington. Glavna tema ovog sastanka su monetarni podsticaji i kako izvući razvijene ekonomije iz začaranog kruga duga i niske inflacije.

Opšte je mišljenje da je upravo nakon prošlog sastanka G20 u Šangaju, američka centralna banka pošela prećutno slabiti dolar kako bi se globalna finansijska tržišta stabilizovala i time omogućila postepeno podizanje kamatnih stopa u SAD.

Izvor:Agencije
Previous Drvene naočare: Svetski brend iz Zrenjanina
Next MK Grupa i američki Stratex investiraju u hotele Budvanska rivijera

You might also like

Berza

Beogradska berza: Prekinut silazni trend Belexa, snažan rast Komercijalne banke

Na Beogradskoj berzi danas je prekinut trodnevni silazni trend , uz solidan ukupan promet zahvaljujući državnim obveznicama.

Tema dana

Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Vrednost evra prema američkom dolaru pala je protekle nedelje nakon obnovljenih spekulacija o pooštravanju monetarne politike u SAD.

Svetske berze

Evropske berze zabeležile veliki pad

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija zabeležile su veliki pad, nastavljajući pad od prethodnog dana, a pod najvećim su pritiskom rudarski i bankarski sektor.