Wall Street: Za rast indeksa zaslužni rezultati JPMorgana

Wall Street: Za rast indeksa zaslužni rezultati JPMorgana

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle drugi dan zaredom, a najviše u finansijskom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata JPMorgana.

.
Dow Jones ojačao je 187 bodova, ili 1,06 posto, na 17.908 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,0 posto, na 2.082 boda, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 4.947 bodova. Najviše su juče, 2,2 posto, skočile cene akcija u finansijskom sektoru, zahvaljujući većoj nego što se očekivalo zaradi JPMorgana u prvom tromesečju. Cena akcije te najveće američke banke po aktivi skočila je više od 4 posto, a ojačale su i akcije ostalih banaka jer se ulagači nadaju da bi i njihovi poslovni rezultati mogli biti bolji nego što analitičari procenjuju.

Analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromesečju za 9,2 posto na godišnjem nivou jer usporavanje rasta globalne ekonomije, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utiču na finansijski sektor.

Zbog toga su cene akcija u finansijskom sektoru od početka godine pale oko 6 posto, dok je S&P 500 indeks u plusu.

U četvrtak će kvartalni finansijski izveštaji objaviti Bank of America i Wells Fargo, a ona će pokazati poboljšava li se situacija u finansijskom sektoru.

“Dva su doista slaba sektora na tržištu, energetski i finansijski. U utorak je, zahvaljujući rastu cena nafte, snažno skočio energetski, a u sredu finansijski sektor, što pruža podršku tržištu”, kaže Rick Meckler, predsednik firme LibertyView Capital Management.

Hoće li poslovni rezultati američkih kompanija i banaka i dalje pružati podršku tržištu ostaje za videti, s obzirom da je sezona objava finansijskih izveštaja tek počela.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cena njihovih akcijaa.

“Imate pad zarada i visoke cene akcija. To nije dobra kombinacija. Ulagači su uzbuđeni kada zarade prebace niska očekivanja, no to verovatno nije održivo u dužem razdoblju”, kaže Michael O’Rourke, strateg u firmi JonesTrading.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,93 posto, na 6.362 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,71 posto, na 10.026 bodova, a pariski CAC 3,32 posto, na 4.490 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Velika Britanija zabeležila skok inflacije za 15 meseci
Next Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca

You might also like

Berza

Cena nafte i zlata porasle nakon akcije kineske ratne mornarice

Relativno miran dan u petak je uzburkala informacija da je ratni brod kineske mornarice zaplenio podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnokineskog mora.

Berza

Cena zlata će rasti tokom 2018. godine

Kada je u pitanju investiranje na finansijskim tržištima, 2017. godina je na na većini tržišta donela nadprosečno visoke prinose.

Svetske berze

Azijske berze: Ne popuštaju tenzije oko Severne Koreje

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, prateći pad Wall Streeta prethodnog dana, dok je dolar u defanzivi jer napetosti u vezi Severne Koreje ne popuštaju.