Dragan Budošan :Vojvodina će tražiti utvrđivanje svog udela u Elektroprivredi Srbije

Dragan Budošan :Vojvodina će tražiti utvrđivanje svog udela u Elektroprivredi Srbije

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan najavio je danas da će ta institucija pokrenuti inicijativu za utvrđivanje udela Vojvodine u Elektroprivredi Srbije, prenosi RTV.

Budošan je za RTV objasnio da je osnov za takav zahtev nedavno gašenje Elektrovojvodine i njeno pripajanje EPS-u.

“Na osnovu te odluke Vojvodina ima pravo da zatraži utvrđivanje svog udela u ukupnoj imovini EPS-a”, kazao je pomoćnik resornog pokrajinskog sekretara.

Budošan je podsetio da su imovinu Elektrovojvodine stvarali građani Vojvodine i da je vojvođanska administracija dizala kredite i zaduživala se kako bi se izgradio elektro-energetski sistem u Pokrajini.

“Pokrajinski sekretarijat će u odgovarajućoj formi svoj zahtev uputiti Pokrajinskom javnom pravobranilaštvu, koje je zaduženo za zaštitu imovine Vojvodine”, istakao je Budošan.

On je poručio i da ovo nije političko pitanje i da ne treba da zavisi od toga koje stranke sede u Banovini.

“Zadatak Pokrajinske vlade je da štiti interese građana Vojvodine, a utvrđivanje udela njihove imovine u EPS-u je svakako u interesu svakog građanina”, rekao je Budošan.

Sredinom prošle godine sva četiri privredna društva za distribuciju električne energije Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar pripojena su privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

Skupština Vojvodine je pre toga usvojila zaključke kojima se predlaže da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva, radi obezbeđivanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine, te da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom.

Elektrovojvodina je osnovana 28. juna 1958. godine, kao jedinstveno preduzeće za distribuciju električne energije na području Vojvodine, nastala je objedinjavanjem više malih komunalnih elektrodistributivnih preduzeća, a ime je preuzela od novosadskog distributivnog prethodnika. To preduzeće izbrisano je iz privrednog registra 1. jula prošle godine.

Izvor:RTV
Previous Nigerija: Depoziti zlata u pokrajini Kaduna veći nego u čitavoj Južnoafričkoj Republici?
Next Evropska komisija ne komentariše Jutarnji list

You might also like

Transport

Daimler: Sve veća ulaganja u električne automobile

Nakon objave poslovnih rezultata za drugi kvartal, Daimlerov CEO, Dieter Zetsche, je izjavio kako firma ubrzava razvoj svojih električnih automobila, ističući kako se vidi kako taj segment počinje zauzimati značajniji tržišni

Kompanije

Drugi bezuspešan pokušaj zakupa BIP-a

Propao je i drugi pokušaj da se Beogradska industrija piva izda u zakup jer je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika povukla oglas za prikupljanje ponuda za poslovno tehničku saradnju koji

Agrobiznis

Više od 600 prijava pristiglo na takmičenje Intesa Farmer 2017

Rekordan broj poljoprivrednih proizvođača, njih više od 600, prijavio se na godišnji izbor za najuspešnije poljoprivrednike Intesa Farmer koji Banca Intesa organizuje već petu godinu zaredom kako bi podržala razvoj