I u ovoj godini Worldsteel očekuje pad potražnje za čelikom

I u ovoj godini Worldsteel očekuje pad potražnje za čelikom

Globalna potražnja za čelikom ponovo će se smanjiti ove godine, zbog daljeg slabljenja na vodećem kineskom tržištu, a u 2017. trebala bi uslediti stabilizacija, prognozira svetska udruga proizvođača čelika Worldsteel.

Pad potražnje gurnuo je globalno tržište čelika u krizu, a proizvođači, uključujući one u Kini, paralelno snose posledice viška proizvodnih kapaciteta, što rezultira zatvaranjem postrojenja i gubitkom radnih mesta. U WSA očekuju da će procenjena globalna potrošnja čelika – isporuke umanjene za neto izvoz proizvoda od čelika – ponovo pasti u 2016. iako za osetno blažih 0,8 posto, na 1,488 milijardi tona. U 2015. potonula je tri posto, stoji u kratkoročnim prognozama udruženja, objavljenim u sredu.

Kineska potražnja za čelikom trebala bi se ove godine smanjiti za četiri posto, na 645,4 milijona tona, te za dodatnih tri posto u 2017., nakon klizanja za 5,4 posto u 2015., prognozira udruženje.

celik

Kina proizvodi oko polovinu svetskog čelika, a u poslednje je vreme izložena sve snažnijem međunarodnom pritisku da reši problem prekomerne ponude koja je preplavila svetska tržišta tom jeftinom sirovinom.

Evropu je jako teško pogodio pad tržišta. Tako je indijski div Tata Steel odlučio prodati britansko poslovanje nakon velikih gubitaka u poslednje dve godine.

“Globalno tržište čelika pati zbog nedovoljne investicijske potrošnje i kontinuirane slabosti proizvodnog sektora”, tumači glavni direktor Worldsteela Edwin Basson.

“Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina u kojoj će se potražnja za čelikom u Kini smanjiti, dok će u drugim delovima sveta, uključujući NAFTA-u (zemlje Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini) i Evropsku uniju, ona ponovo zabeležiti slab, ali stabilan rast”, dodaje Basson.

Za sledeću godinu WSA predviđa blagi rast globalne potražnje za čelikom, za samo 0,4 posto, na 1,494 milijarde tona.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U Fiatu nema komentara o najavi novog modela
Next Akcije Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

You might also like

Kompanije

H&M: Pad kvartalnog profita za 20 odsto, akcije oslabile 5 odsto

Drugi po veličini svetski proizvođač odeće, švedski H&M, zabeležio je pad profita od 20 odsto u proteklom kvartalu, nakon što su letnji diskonti ugrozili profitnu marginu.

Kompanije

Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Piter Rahal i njegov poslovni partner potrošili su 10.000 dolara da započnu posao sa proteinskim čokoladicama. Pet godina kasnije, svoju firmu su prodali Kelogu.

Kompanije

Tesla Motors ponudiće nove akcije u vrednosti od 1,7 milijardi dolara

Zbog potražnje za Modelom 3 koja je veća nego što se očekivalo, naručeno je 375.000 tih vozila i zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je firma postavila cilj