Španija: Svetski milijarderi se vraćaju na tržište nekretnina

Španija: Svetski milijarderi se vraćaju na tržište nekretnina

Cene kuća u Španiji porasle su u martu najbržim tempom od 2007. godine. Po podacima vodećeg španskog portala za promet nekretnina, Fotocasa, prosečna cena kuće u martu ove godine je iznosila 1.627 evra, što je 0,5 odsto viša cena u odnosu na isti mesec 2015.

Cene kuća na Iberijskom poluostrvu zabeležile su  historijski najviši nivo u aprilu 2007. kada je stambeni kvadrat u proseku koštao 2.952 evra. Od tada su cene u proseku pale za 45 odsto.

Interesantan je podatak da je tokom prvog kvartala 2016. snažno, za 21,4 odsto, porasla prodaja postojećih kuća dok je prodaja novosagrađenih domova zabeležila pad od 0,2 odsto u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine.

Kako navodi španski portal za nekretnine, najskuplje su kuće u pokrajini Baskiji sa prosečnom cenom od 2.736 evra po kvadratu, sledi Madrid (2.225 evra) i Katalonija (2.064 evra/m2).

Najpristupačniji region je Kastilja – La Manča sa prosečnom cenom od 1.050 evra po kvadratu, zatim Estremadura (1.088 evra) i Mursija gde kvadrat kuće u proseku košta 1.143 evra.

Svetski milijarderi se vraćaju u Španiju

Foto:www.nytimes.com

Foto:www.nytimes.com

Carlos Slim, četvrti najbogatiji čovek u svetu, usmerio je deo svojih investicija na špansko tržište, pridruživši se svojim kolegama po bogatstvu Bill Gatesu i George Sorosu koji su već uložili u Španiju, piše Bloomberg.

Investicije meksičkog milijardera kulminirale su kupovinom najveće španske građevinske kompanije “Fomento de Construcciones & Contratas”.

“Kada je Slim počeo ulagati na špansko tržište, cene nekretnina su bile na najnižem nivou. Sada je vreme njihovog oporavka” rekao je za Bloomberg profesor finansijskog menadžmenta Carles Vergara.

Oporavak španske ekonomije otvorio je nove mogućnosti za investiranje na tržište nekretnina.

Po podacima PwC, Madrid je prošle godine bio peti po redu grad u Evropi po obimu transakcija, vrednih 5 milijardi evra.

Izvor:Agencije

Previous Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji
Next Predstavnici EK informisani o prodaji Železare

You might also like

Komercijalne nekretnine 0 Comments

Raste popularnost komercijalnih nekretnina u Holandiji, Italiji, Poljskoj

Više od polovine evropskiha komercijalnim tržišta nekretnina u ovoj su godini zabeležila rast, pri čemu su neka tržišta zabeležila veći rast sporedne imovine (non-core imovina) od imovine vezane za osnovnu

Nekretnine 1Comments

Kraj agonije za petnaestak porodica, iz “smrdljivih” zgrada u Blok 72

Petnaestak porodica iseljenih iz stanova sa otrovnim materijama na Novom Beogradu dobilo ključeve novih stanova u višespratnicama u Bloku 72.

Nekretnine 0 Comments

Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku

Većina investitora iz Južne Amerike namerava da u 2016.poveća svoje akvizicije u sektoru nekretnina pri čemu su Brazil, SAD, Čile i Meksiko označene kao top destinacije, pokazuje najnovije Istraživanje o

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply