SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

U slučaju nove finansijske katastrofe, pet najvećih banaka nema kredibilne planove za bankrot.

Centralna banka SAD (Fed) i korporacija za osiguranje depozita (FDIC) su navele da JPMorgan Chase, Bank of America , Wells Fargo, Bank of New York Mellon i State street bank imaju praznine u planovima za bankrot koji su morali da podnesu na uvid.

Tih pet banaka, s ukupnom imovinom od 5.600 milijardi dolara, nalaze se među osam giganata sa Wall streeta koji su morali da federalnim vlastima podnesu planove na evaluaciju.

Federalne rezerve i korporacija za osiguranje depozita su naveli da planovi pet banaka „nisu kredibilni“ i da su nedovoljni za uredno restrukturiranje u slučaju bankrota.

Bankama je naloženo da do 1. oktobra poprave planove ili će biti suočene sa strožijim zahtevima, što može podrazumevati povećanje zaštitnog kapitala za nepredviđene gubitke.

foto: abbfotografos.es

foto: abbfotografos.es

U slučaju da regulatorne agencije i tada budu nezadovoljne, mogle bi naložiti bankama da prodaju deo imovine.

Agencija Associated press navodi da su velike banke u dobrom finansijskom stanju i da im ne preti krah, ali da regulatorne agencije nalažu da imaju zaštitu kako bi se izbeglo da u slučaju krize ponovo budu spasavane novcem poreskih obveznika.

Fed i FDIC su tokom 18-mesečnog perioda evaluacije pronašli slabosti i u planovima Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, ali su procene različite – FDIC smatra da planovi Goldman Sachsa nisu kredibilni, dok Fed to navodi za Morgan Stanley.

Manjkavosti su ustanovljene i u planovima Citigroupe, ali njen plan nije označen kao „nekredibilan“.

Procena stanja banaka i njihovih planova su naložene reformom posle finansijske krize 2008. kako bi se proverilo da velike banke, koje su tada dobile stotine milijardi dolara pomoći, budu spremne za novu finansijsku katastrofu i da se izbegne percepcija da su „prevelike da bi propale“.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Izbori: Za 250 poslaničkim mesta u Skupštini utvrđeno 20 lista sa 3.270 kandidata
Next Roboti koji su uzeli posao ljudima dobili otkaze

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Francuska kaznila banku “Societe Generale” sa 5 miliona evra

Francusko telo zaduženo za kontrolu banaka odredilo je banci “Societe Generale” kaznu od pet miliona evra i ukor zbog nedovoljnih napora u borbi protiv pranja novca.

Kompanije 0 Comments

Slovenija: Potvrđen raspored prodaje NLB banke

Slovenski državni holding (SDH) objavio je u utorak da je potvrdio planove za prodaju 50 % akcija Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 %

Kompanije 0 Comments

Societe Generale ostvarila značajan rast profita u prvoj polovini 2018.

Societe Generale banka Srbija ostvarila je značajan rast profita pre oporezivanja u prvoj polovini 2018. godine (H1) od 5,3 milijardi dinara (45,1 miliona evra), za čak 86 odsto više u odnosu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply