SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

SAD: Banke bez plana u slučaju bankrota

U slučaju nove finansijske katastrofe, pet najvećih banaka nema kredibilne planove za bankrot.

Centralna banka SAD (Fed) i korporacija za osiguranje depozita (FDIC) su navele da JPMorgan Chase, Bank of America , Wells Fargo, Bank of New York Mellon i State street bank imaju praznine u planovima za bankrot koji su morali da podnesu na uvid.

Tih pet banaka, s ukupnom imovinom od 5.600 milijardi dolara, nalaze se među osam giganata sa Wall streeta koji su morali da federalnim vlastima podnesu planove na evaluaciju.

Federalne rezerve i korporacija za osiguranje depozita su naveli da planovi pet banaka „nisu kredibilni“ i da su nedovoljni za uredno restrukturiranje u slučaju bankrota.

Bankama je naloženo da do 1. oktobra poprave planove ili će biti suočene sa strožijim zahtevima, što može podrazumevati povećanje zaštitnog kapitala za nepredviđene gubitke.

foto: abbfotografos.es

foto: abbfotografos.es

U slučaju da regulatorne agencije i tada budu nezadovoljne, mogle bi naložiti bankama da prodaju deo imovine.

Agencija Associated press navodi da su velike banke u dobrom finansijskom stanju i da im ne preti krah, ali da regulatorne agencije nalažu da imaju zaštitu kako bi se izbeglo da u slučaju krize ponovo budu spasavane novcem poreskih obveznika.

Fed i FDIC su tokom 18-mesečnog perioda evaluacije pronašli slabosti i u planovima Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, ali su procene različite – FDIC smatra da planovi Goldman Sachsa nisu kredibilni, dok Fed to navodi za Morgan Stanley.

Manjkavosti su ustanovljene i u planovima Citigroupe, ali njen plan nije označen kao „nekredibilan“.

Procena stanja banaka i njihovih planova su naložene reformom posle finansijske krize 2008. kako bi se proverilo da velike banke, koje su tada dobile stotine milijardi dolara pomoći, budu spremne za novu finansijsku katastrofu i da se izbegne percepcija da su „prevelike da bi propale“.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Izbori: Za 250 poslaničkim mesta u Skupštini utvrđeno 20 lista sa 3.270 kandidata
Next Roboti koji su uzeli posao ljudima dobili otkaze

You might also like

Kompanije 0 Comments

Cena Gazpromovog gasa za EU u 2017. između 180 i 190 dolara

Zamenik predsednika uprave Gazproma Aleksandar Medvedev izjavio je u utorak da bi izvozna cena Gazpromovog gasa za Evropsku uniju u 2017. godini mogla dostići između 180 i 190 dolara za hiljadu kvadratnih

Kompanije 0 Comments

Japan: Apple kažnjen sa 118 miliona dolara

Podružnici američke tehnološke kompanije Apple u Japanu je naloženo da lokalnim vlastima plati 12 milijardi jena (118 miliona dolara) na ime poreza zbog prijavljivanja nižih od realno ostvarenih prihoda, izvestili

Kompanije 0 Comments

Najveći rast nemačkog privatnog sektora u poslednjih šest godina

Privatni sektor u Nemačkoj zabeležio je najbržu stopu rasta u martu u poslednjih šest godina, pokazuju podaci iz Markitovog kompozitnog indeksa (PMI).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply